4.28.2015

Ένοχοι αστυνομικοί για βασανισμό ψυχικά ασθενούς πολίτη


αναδημοσίευση από http://left.gr

Την καταδίκη, χωρίς ελαφρυντικά, των αστυνομικών που βασάνισαν έναν πολίτη, αποφάσισε σήμερα το Μεικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο.


Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί Αριστείδης Κόκκινος και Νίκος Σουτόγλου καταδικάστηκαν σε κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή μέχρι την έφεση για τον ξυλοδαρμό του ψυχικά ασθενή Χρήστου Χρονόπουλου τον Μάιο του 2007, στην Καλλιθέα. Για την ίδια υπόθεση δικάστηκαν και οι Ξενοφών Ντόντος και Αναστάσιος Βαρκάδος, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι υπέπεσαν σε πλημμελήματα που έχουν παραγραφεί.

Είχαν προηγηθεί δύο δικαστικά συμβούλια τα οποία εξέδωσαν απαλλακτικά βουλεύματα για τους ένστολους βασανιστές, κάνοντας λόγο για αυτοτραυματισμό του κρατούμενου. Η ποινική δίωξη σε βάρος τους ασκήθηκε δύο χρόνια μετά το αποτρόπαιο περιστατικό και έπειτα από μήνυση του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος.

Ο Χρ. Χρονόπουλος συνελήφθη από αστυνομικούς, ωστόσο δύο ώρες μετά οδηγήθηκε σε κωματώδη κατάσταση και με τραύματα σε νοσοκομείο, τα οποία ήταν τόσο ισχυρά που το θύμα μέχρι σήμερα δεν μπορεί ούτε να μιλήσει. Οι συγγενείς του θύματος ανέφεραν ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από τους αστυνομικούς μέσα στο τμήμα.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του θύματος Νίκος Κωνσταντόπουλος και Θοδωρής Μαντάς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση, τονίζοντας ότι "ένας πολίτης μετατράπηκε σε φυτό στο αστυνομικό τμήμα και περιφέρεται σαν ζωντανός νεκρός" και πως "το δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου