3.12.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΑΜ. ΦΛΕΜΙΓΚ - Π. ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΞΑΝΘΟ




ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ – ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
11-3-2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   Τη Δευτέρα, 9-3-15, εκπρόσωποι των Σωματείων εργαζομένων στα Νοσοκομεία  ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ – ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ συναντηθήκαμε με τον Γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Κοκκινάκη και  στη συνέχεια, μετά από απαίτησή μας, με τον Αν. Υπουργό κ. Ξανθό.
 
   Σκοπός της επίσκεψης, την οποία είχαμε ζητήσει  εδώ και καιρό, ήταν  να τεθούν στην πολιτική ηγεσία τα άμεσα και επιτακτικά  αιτήματα των εργαζομένων και να απαιτηθούν λύσεις. Ιδιαίτερη επιδίωξή μας ήταν να περιγράψουμε την  δραματική κατάσταση, που  έχει διαμορφωθεί από την εφαρμογή των αντιδραστικών πολιτικών του μεγάλου κεφαλαίου,  της ΕΕ, κλπ στον χώρο της περίθαλψης και ειδικότερα των Νοσοκομείων μας.
    Είναι αλήθεια , και αυτό μεταφέραμε στην πολιτική ηγεσία, πως μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων και τη συμπαράσταση του κόσμου αποκρούσαμε ένα μέρος της επίθεσης που δέχτηκαν τα νοσοκομεία μας. Καταφέραμε να διατηρήσουμε δομές και υπηρεσίες ανοιχτές  και να αποτρέψουμε το οριστικό κλείσιμο του Αμαλία Φλέμιγκ, πραγματικά με υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Η κατάσταση όμως αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί  άλλο. Ήδη τα Νοσοκομεία μας που εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπους κάθε μήνα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο επικινδυνότητας. Η τραγική έλλειψη προσωπικού, η υποχρηματοδότηση, οι κάθε είδους ελλείψεις και ταυτόχρονα οι κλειστοί θάλαμοι νοσηλείας και χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές που καταργήθηκαν και λείπουν από την περιοχή δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στην δημόσια περίθαλψη.  Οι εργαζόμενοι καταρρέουν και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση αφού η πρόσβασή τους στο Δημόσιο σύστημα υγείας  γίνεται πολύ δύσκολη και κάποιες φορές αδύνατη. 
 
    Ο κος Γεν. Γραμματέας, με τον οποίο συναντηθήκαμε αρχικά  περιορίστηκε να ακούσει τα αιτήματά μας και μας διαβεβαίωσε πως θα ενημερωθεί ειδικότερα και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ορισμένα άμεσα ζητήματα. Λόγω του επείγοντος της κατάστασης μας συνέστησε να δούμε τον Υπουργό και πράγματι καθορίστηκε συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή 13/03/15. Εκφράστηκε πάντως θετικά σχετικά με τα αιτήματα της διευκόλυνσης μετακινήσεων του προσωπικού προς τα Νοσοκομεία μας και στην άμεση ενίσχυση με προσωπικό.
 
   Στη συνέχεια συναντηθήκαμε  με τον «καθ’ ύλην» αρμόδιο για τα Νοσοκομεία, Αν. Υπουργό κ. Ξανθό.
Επιγραμματικά, καταφέραμε να αναφερθούμε σε όλα τα καίρια για τη λειτουργία των Νοσοκομείων ζητήματα, με έμφαση στην έλλειψη προσωπικού, στους προϋπολογισμούς, στην ανάγκη επαναλειτουργίας τμημάτων και κλινικών  και  στον τρόπο λειτουργίας των Νοσοκομείων. 
 
   Ο κ. Ξανθός αφού άκουσε τις θέσεις και τα ερωτήματά μας και παρέλαβε σχετικό υπόμνημα, επιγραμματικά μας είπε:
1.  Κατ' αρχήν δεσμεύτηκε ότι δε θα κλείσει καμιά δομή, ενώ θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηριχτούν άμεσα όλες όσες  λειτουργούν.
2. Στο Β' Εξάμηνο του '15 θα επιχορηγηθούν τα Νοσοκομεία ώστε ο προϋπολογισμός τους να φτάσει τουλάχιστον στα επίπεδα του '14.
3. Δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει το Αμαλία Φλέμιγκ. (Παρ' ότι άκουσε το αίτημά μας για ξεχωριστούς οργανισμούς κλπ, δεν ήταν σε θέση να μας ορίσει το  πλαίσιο που θα κινηθεί σχετικά με τους οργανισμούς.- Δεσμεύτηκε πάντως για πλήρη διαβούλευση.)
4. Στην άμεση ανανέωση των τρίμηνων μετακινήσεων που λήγουν και εν συνεχεία στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης των μετατάξεων που εκκρεμούν. Αντίστοιχη διευκόλυνση θα γίνει σ' όσους εργαζόμενους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του Σωματείου εργ/νων στο "Α. Φλέμιγκ" για επαναφορά όσων πρώην υπαλλήλων επιθυμούν και που λόγω διαθεσιμότητας έχουν βρεθεί (υποκλαπεί) και παρά τη θέλησή τους, έχουν τοποθετηθεί σε άλλα νοσοκομεία.
5.  Την άμεση εξέταση της δυνατότητας για πρόσληψη επικουρικών παθολόγων ιατρών.
6. Το πάγωμα κάθε απόφασης της Διοίκησης που δεν διευκολύνει την λειτουργία αλλά αντίθετα οδηγεί σε συρρίκνωση και κλεισίματα. (Όπως π.χ. στη μεταφορά – κατάργηση του Χειρουργικού Τομέα του Α. Φλέμιγκ.)
 
Για τα γενικότερα ζητήματα , ο κ. Ξανθός τοποθετήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως  γίνεται αγώνας ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας και πως η στήριξη της Δημόσιας Υγείας  είναι πρώτη προτεραιότητα. Ωστόσο, εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν παρά μικρά περιθώρια παρέμβασης προκειμένου να σταθεροποιηθεί το σύστημα και στη συνέχεια να επιχειρηθεί ανάκτηση όσων χάθηκαν. 
 
Μας ενημέρωσε επίσης ότι:
  1. Θα σταματήσουν τα ρουσφέτια  σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού , οι οποίες  θα γίνονται  μέσω διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος που θα δημιουργηθεί σύντομα.
  2.   Άμεσα θα  γίνει Νομοθετική ρύθμιση για επαναφορά της  "κυλιόμενης" λίστας επικουρικών ανά ΥΠΕ και ειδικότητα ώστε να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες  χωρίς τις σημερινές πολύμηνες καθυστερήσεις.
3.  Νέα χωροταξική κατανομή μέσω χάρτη υγείας για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς να θιγούν δικαιώματα εργαζομένων. (Άραγε πως εξασφαλίζεται αυτό;)
4.  Παράταση θητείας του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού έως τέλος του χρόνου.
5. Θα ζητηθούν εκ νέου οι παραιτήσεις των Διοικητών και Αν. Διοικητών των νοσοκομείων, εξελίξεις που αναμένονται εντός της εβδομάδας, με στόχο την άμεση αντικατάσταση τους.
6.   Διεκδίκηση μεγάλου μέρους από τις προσλήψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για το δημόσιο (11.500) για την υγεία. Οι "καθαρές" προσλήψεις που απομένουν αν αφαιρέσουμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων είναι περίπου 8000. Όμως και από την επιστροφή των απολυμένων ένα μέρος θα επιστρέψει στα νοσοκομεία ως διοικητικοί ή άλλοι υπάλληλοι.
7. Για τις ήδη εγκεκριμένες προσλήψεις ενημερωθήκαμε πως πρόκειται για 1095 θέσεις, από τις οποίες 706 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό και θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ με στόχο να ολοκληρωθούν όχι σε ένα εξάμηνο όπως υποστηρίζει το ΑΣΕΠ αλλά αρκετά πιο γρήγορα. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη με ταυτόχρονη διευκόλυνση μετακινήσεων από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία και αντίστροφα.
8. Για τους συναδέλφους μας ΔΕ Νοσηλευτές αναφέρθηκε πως δε θα γίνει καμιά βεβιασμένη κίνηση όπως έγινε στο παρελθόν και πήγαν να κλείσουν τα νοσοκομεία. Αντίθετα θα γίνει διαβούλευση με το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, το Υπ. Παιδείας, τους συνδικαλιστικούς φορείς, κλπ προκειμένου να αποφασιστούν τα ζητήματα που αφορούν το ζήτημα της εκπαίδευσης των νοσηλευτών, το ζήτημα του καθηκοντολογίου, του νοσηλευτικού κλάδου κλπ 
 
   Σ' ό,τι μας αφορά, παρά το ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα,  ως εργαζόμενοι, επιμένουμε πως πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα που διατυπώσαμε, όχι μόνο γιατί είναι δίκαια, αλλά και γιατί είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται προκειμένου να μην κλείσουν, λόγω κατάρρευσης, τα Νοσοκομεία  μας. 
 
ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ! Σ' αυτή την κατεύθυνση θα κατευθύνουμε τις προσπάθειές και τον αγώνα μας.
 
ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου