10.07.2014

Δελτίο Τύπου: Απάντηση στους εκβιασμούς και τις παρατυπίες της διοίκησης ΟΚΑΝΑ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, τηλ. 6985713648, 6978741064, 6976878867.  Email: prolipsiworkers@gmail.com
                        
Τρίτη, 07 Οκτώβρη 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΚΑΝΑ

Δοτές και με ημερομηνία λήξης, συνήθως πιο σύντομη από τις κυβερνήσεις που τους διορίζουν για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά», οι διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ αποξεχνούν την αφόρητη προσωρινότητά τους αυθαιρετώντας ανελέητα τα τελευταία χρόνια: τόσο σε βάρος των δικών τους εργαζομένων όσο και σε βάρος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, που δεν τους ανήκουν αλλά τα απομυζούν με κάθε διαθέσιμο μέσο και πρόσχημα. 

Η επίθεση εναντίον μας, κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες με απόπειρες εκβιασμού και εκφοβισμού, που η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ έχει αναθέσει σε υπαλλήλους του τομέα Πρόληψης του οργανισμού. Στόχος αυτής της αισχρής ενορχήστρωσης είναι να πείσουμε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης, τις διοικήσεις μας να υπογράψουν με τον ΟΚΑΝΑ συμβάσεις «πειραγμένες»… Από τη μια, λοιπόν, η Κυβέρνηση δια υπουργών και υφυπουργών της δηλώνει στη Βουλή ότι μελετά νομοθετική ρύθμιση των εκκρεμών θεμάτων των Κέντρων Πρόληψης. Από την άλλη το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ,  αντί να  ασχοληθεί με  το θέμα της σύνθεσής του που είναι νομικά στον αέρα, προσπαθεί με υπόγειο τρόπο να επιβάλει de facto «λύσεις» σε τρίτους, δηλαδή στα Κέντρα Πρόληψης. «Λύσεις» που οξύνουν τα προβλήματα και παράλληλα μετακυλύουν κάθε όψη τους στα Κέντρα Πρόληψης. Δηλαδή προωθώντας παράνομα, συμβάσεις αναδρομικά τροποποιημένες, προκειμένου τα έξοδα των Κέντρων Πρόληψης αναδρομικά να προϋπολογίζονται λιγότερα από όσα στην πραγματικότητα υπήρξαν. Πώς, άρα, να μην σκεφτούμε ότι η σημερινή ηγεσία του ΟΚΑΝΑ προσπαθεί να «αποσβέσει» τα εκατομμύρια ευρώ οφειλών προς τα Κέντρα Πρόληψης, την τύχη των οποίων αυτήν τη στιγμή ερευνά η δικαιοσύνη…    

Ο εκβιασμός μορφοποιείται στο ωμό «αν δεν υπογραφούν οι συμβάσεις, δεν θα πληρωθείτε», ή το πιο… λεβέντικο «ο Πρόεδρος (του ΟΚΑΝΑ) θα κλείσει το Κέντρο σας». Η θρασύτητα του εκβιασμού έγκειται στο ότι ήδη υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 10 Κέντρα Πρόληψης, ενώ ο ΟΚΑΝΑ βάσει της Σύμβασης 2014-2020 είναι υποχρεωμένος να φροντίζει να πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, χωρίς υπαρκτούς όρους και προϋποθέσεις – πόσο μάλλον ανύπαρκτους... Έγκειται ακόμα στο ότι τα φτηνά αυτά λόγια απευθύνονται σε εργαζόμενους δομών που με συλλογικούς αγώνες και προσωπικές θυσίες έχουμε κατακτήσει τη θέση των υπηρεσιών μας στις τοπικές κοινωνίες μας, όταν ο ΟΚΑΝΑ σε χίλιες δυσκολίες στο παρελθόν έπαιζε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου – αν όχι του Ηρώδη… Είναι ντροπή τους. 

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και τους διαιρετικούς αποχρωματισμούς που προσθέτει στις παράτυπες και αήθεις πρακτικές της. Καλούμε τους συναδέλφους του ΟΚΑΝΑ σε κοινή αντίσταση ενάντια στις προσπάθειες εξευτελισμού όλων μας: των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, που η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αντιμετωπίζει σαν παρίες αποικιοκρατούμενων δομών, και των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, που τούς αναθέτει ρόλους λεγεωνάριων.    

Παράλληλα, ειδοποιούμε την Κυβέρνηση να μην παριστάνει την απληροφόρητη. Αν δεν συμφωνεί με αυτές τις πρακτικές να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για τα μισθολογικά μας, γύρω από τα οποία παρατυπούν ασύστολα οι από αυτήν διορισμένες διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ, απορρυθμίζοντας τα Κέντρα Πρόληψης και διαλύοντας τις υπηρεσίες μας στην κοινωνία. 

Κόντρα στη βούληση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, συντονίζουμε τις ενέργειές μας στη βάση των αποφάσεων των Περιφερειακών Συνελεύσεων και της Γενικής Συνέλευσής μας, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για την κατάσταση και των πολιτικών και δικαστικών μορφών αγώνα. Για ανοιχτά Κέντρα Πρόληψης, σε όλη τη χώρα και για όλους τους ανθρώπους που εκβιάζονται, χτυπιούνται, αλλά και αναζητούν νόημα και ονειρεύονται, απ’ άκρου εις άκρο της.

Το Δ.Σ. του Σωματείου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου