7.10.2013

Σε έμμεσο και δραστικό περιορισμό των παροχών του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους προχωρά η κυβέρνηση!

Σε δραστικό περιορισμό των δυνατοτήτων των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να απολαμβάνουν το εύρος των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας έχει αποφασίσει να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συμφωνία με  την αντιπροσωπεία της τρόικας, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα τομές τέτοιες στον Οργανισμό οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες  στον τομέα του ελέγχου των δαπανών τους. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σχετική ενημέρωση την οποία παρείχε την Τετάρτη 10 Ιουλίου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Υγείας, η χώρα θα ελεγχθεί τον Οκτώβριο για τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αμφισβητεί ήδη με ιδιαίτερη έμφαση τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές μετρούν τα σχετικά με τον Οργανισμό μεγέθη...

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε χθες ότι "στον ΕΟΠΥΥ έχει χαθεί ο έλεγχος", αλλά διευκρίνισε ότι "ο Οργανισμός δεν κινδυνεύει να κλείσει, δεν θα αφήναμε να συμβεί κάτι τέτοιο", καθώς και ότι "οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοσθούν με τον ΕΟΠΥΥ εν λειτουργία". Ο υπουργός Υγείας  σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τις γενικές παρατηρήσεις του πορίσματος Ρακιντζή για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά όχι με όλα τα σημεία του. Αναφερόμενος στις μετακινήσεις προσωπικού και τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και φορέων της Υγείας, ο Άδωνις  Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα έχει εντός δύο εβδομάδων έτοιμο σχετικό σχέδιο και ανέφερε ότι 1.250 εργαζόμενοι της Υγείας θα τεθούν μέχρι το τέλος του 2013 σε διαθεσιμότητα, η οποία εκτιμά ο ίδιος δεν θα διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα, και, στη συνέχεια, οι ίδιοι θα τοποθετηθούν σε άλλες οργανικές θέσεις προσωπικού του χώρου της Υγείας. Άλλοι 1.250 εργαζόμενοι του χώρου της Υγείας θα τεθούν σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα, με την ίδια διαδικασία, μέσα στο 2014.

Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι "διαθεσιμότητα και κινητικότητα για το ιατρικό προσωπικό δεν προβλέπεται ούτε προβλέπεται απόλυση για τον χώρο της Υγείας", ενώ υπογράμμισε ότι από την όλη διαδικασία θα ενισχυθεί το σύστημα σε νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.λπ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, μάλιστα, η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή κατέστησε σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η φημολογούμενη συγχώνευση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι υπογράφει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το πρώτο τμήμα της συμφωνίας για την εφαρμογή των γερμανικών DRG's στο ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας, μία διαδικασία την οποία θα παρακολουθεί στενά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, "να αποφύγουμε όλα εκείνα τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζουν τα DRG's στην ίδια την Γερμανία, καθώς δεν μας ενδιαφέρουν μόνον τα οικονομικά κόστη, αλλά και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας". 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου