7.27.2016

Αυτοψία ΚΕΕΛΠΝΟ σε κέντρα προσφύγων: "Επιτακτικό το κλείσιμό τους και η σταδιακή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό"



 
Το ολοκληρωτικό κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων μέσα από μια σταδιακή διαδικασία βάσει σχεδιασμού προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο αναφέρει μια σειρά προβλημάτων και κινδύνων για την δημόσια υγεία που ενυπάρχουν στις δομές αυτές λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

“Οι συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας από την άποψη της δημόσιας υγείας δεν είναι αποδεκτές”, τονίζει μιλώντας stokokkino.gr ο Αλ. Μπένος, αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, προσθέτοντας πως "τα κέντρα αυτά δημιουργήθηκαν στη λογική ότι θα φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες για λίγες μέρες ή λίγους μήνες.

“Τα σημερινά δεδομένα καθιστούν επιτακτικό το κλείσιμό τους και την σταδιακή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό” αναφέρει ακόμη.

Να σημειωθεί πως το συνεργείο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από αυτοψία που διενήργησε από τις 4 μέχρι τις 8 Ιουλίου σε 16 κέντρα φιλοξενίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο σχετικής υπουργικής απόφασης για την εκτίμηση της κατάστασης δημόσιας υγείας των κέντρων φιλοξενίας, κατέληξε σε μια σειρά συμπερασμάτων και προτάσεων που κατατέθηκαν τόσο στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στα αρμόδια υπουργεία (Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην γνωμάτευση: "Η στέγαση των προσφύγων γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση. Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων".

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται “οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των πληθυσμών αυτών σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου”.

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται π.χ. για την δομή στο βυρσοδεψείο Καραμανλή, όπου στο νερό από τη γεώτρηση που χρησιμοποιείται για πλύσιμο και στο χώμα του περιβάλλοντος χώρου εκτιμαται ότι υπάρχουν υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων ενώ παράλληλα στην σκεπή της αποθήκης υπάρχουν ημικαταστραμένες πλάκες αμιάντου οι οποίες επιβαρύνουν με ίνες αμιάντου τον εισπνεόμενο αέρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την γνωμάτευση, είναι “πως όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα τόσο από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής ανωφελών κονουπιών (ορυζώνες Θεσσαλονίκης, κοίτη εκβολής Γαλλικού Ποταμού, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου) στις οποίες συλλαμβάνεται σταθερά σε όλα τα έτη, πολύ σημαντικός πληθυσμός ανωφελών ακμαίων όσο και σε μικρότερες παρακείμενες οι οποίες είναι πολύ παραγωγικές”

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ακόμη πως η συνολική εικόνα των κέντρων φιλοξενίας από την οπτική της Δημόσιας Υγείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και η επιλογή και χωροθέτησή τους έγινε χωρίς να ζητηθεί ούτε η απλή γνώμη υγειονομικών υπηρεσιών.

“Η μακρόχρονη διαβίωσης αυτών των κατ` αρχήν υγειών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών καθώς και μεταδιδόμενων με διαβιβαστές (κουνούπια) νοσημάτων, επιβαρύνει το γενικό βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και τον εκθέτει σε σειρά παραγόντων κινδύνου” σημειώνει ακόμη το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνοντας πως “η λειτουργία των “κέντρων φιλοξενίας”, όχι μόνον με βάση τις υπάρχουσες αδυναμίες οργάνωσης και συντονισμού, αλλά κυρίως ως στρατηγική προσέγγιση (περιχαράκωση πληθυσμών έξω από τον αστικό ιστό με επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης), πρέπει να διακοπεί πρώτα απ`όλα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας”.

“Με δεδομένο το διεθνές πολιτικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος, είναι σαφές ότι είναι ανώφελο και επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία να αντιμετωπίζεται αυτό ως “κρίση ολίγων μηνών”. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας αναδεικνύει και την επείγουσα ανάγκη να δρομολογηθεί άμεσα το ολοκληρωτικό κλείσιμο των “κέντρων φιλοξενίας””καταλήγει στην γνωμάτευση του το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζοντας πως “προφανώς η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει βάσει σχεδιασμού και με σταδιακό κλείσιμο και κριτήριο την επιβάρυνση με παράγοντες κινδύνου (όπως π.χ. το βυρσοδεψείο Καραμανλή και τα στρατόπεδα του κάμπου με ορυζώνες της Θεσσαλονίκης)”

Δείτε την γνωμάτευση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας

πηγή:http://www.antinazizone.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου