1.31.2015

Σόου Κανδύλη-Παπακώστα για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση


Τον Αύγουστο του 2014 η πρώην υφυπουργός Υγειάς Κ.Παπακώστα επισκέφτηκε τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ασκληπιός» στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων.

Την περίοδο λοιπόν ακριβώς που καταγγέλονται οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις στη ΘΕΨΥΠΑ Λάρισας από τους εργαζόμενους και το καθεστώς τρομοκρατίας από πλευράς διοίκησης, ο κύριος Κανδύλης εμφανίζεται σε βίντεο διαφήμιση της δουλειάς του Υπουργείου Υγείας και της πρωην συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως ο υπερασπιστής της κοινοτικής φροντίδας και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης μιλώντας μάλιστα για "το μικρότερο δυνατό κόστος και τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τους πάσχοντες" ...

δείτε το βίντεο εδώ

ακολουθεί αναδημοσίευση από trikalanews.gr



Τον Νομό Τρικάλων επισκέφτηκε σήμερα η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα στο πλαίσιο των επαφών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. 

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr σήμερα το απόγευμα η κ. Παπακώστα επισκέφτηκε την Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ασκληπιός» στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, όπου την υποδέχτηκαν ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας σε θέματα Υγείας Γιώργος Τσίγκας, ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Γρηγόρης Δασταυρίδης και ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του ΔΣ του ξενώνα, Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κανδύλης.

Η Υφυπουργός ξεναγήθηκε στον ξενώνα από τον κ. Κανδύλη (ο οποίος κατάγεται από την Πύρρα Τρικάλων), όπου φιλοξενούνται 15 ασθενής με βαριά χρόνια νοσήματα, τα οποία φροντίζουν 17 άτομα προσωπικό και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Έπειτα, η κ. Παπακώστα έλαβε υπόμνημα από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας σε θέματα Υγείας και Ψυχίατρο του Νοσοκομείου Τρικάλων Γιώργο Τσίγκα, στο οποίο αναφερόταν η ανάγκη της λειτουργίας οργανωμένης Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
Με αφορμή το διαχρονικό πλέον αίτημα και ενώ ενημερώθηκε ότι υπάρχει και ο χώρος αλλά και το προσωπικό που θα υποστηρίξει τη λειτουργία της Κλινικής, η Υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι θα γίνουν προσπάθειες και ενέργειες ώστε να λειτουργήσει η ψυχιατρική κλινική.

Από την πλευρά του ο κ. Κανδύλης αναφέρθηκε στον κανόνα της κοινοτικής ψυχιατρικής λέγοντας ότι «οι δραστηριότητές μας και οι φροντίδες μας πρέπει να είναι έτσι ώστε με το μικρότερο κόστος να αποδίδονται οι μεγαλύτερες ωφέλειες στους πάσχοντες».
Στην συνέχεια η κ. Παπακώστα απένειμε τα εύσημα στον «Ασκληπιό» για την πρωτοποριακή εργασία που πραγματοποιείται κάτω από την «ομπρέλα» του Υπουργείου Υγείας και δήλωσε ότι «η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση προχωράει, πάνω στους εξής άξονες:

1) Αποσυλοποίηση
2) Κοινοτική φροντίδα
3) Κοινωνική ενσωμάτωση

Στόχος μας είναι να βγάλουμε το στίγμα που υπάρχει για τους ασθενείς, να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας στον τόπο τους, στο σπίτι τους και να επανεντάσσονται στην κοινωνία, ασφαλώς προστατεύοντας πάντα την προσωπικότητά τους και τα δικαιώματά τους. Έως το 2015 θα έχουμε ολοκληρώσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Ωστόσο, μεριμνούμε για την βιωσιμότητά της μετά την ίδρυσή της, έχοντας ήδη ζητήσει χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ από την ΕΕ και αναζητώντας πόρους και δράσεις δημιουργίας πόρων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου