9.19.2014

«Ψυχορραγεί» το Δαφνί»



του Μίλτου Σακελλάρη
 

Το οριστικό κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» έχει οριστεί για τον Ιούλιο του 2015, στο όνομα της…ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, μαζί με το Δρομοκαΐτειο και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος είναι απλός. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που τονίζει ότι στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης πρέπει να κλείσουν τα νοσοκομεία και οι κλινικές τους να μεταφερθούν στα γενικά νοσοκομεία, να συρρικνωθούν οι δομές τους και να απολυθούν εργαζόμενοι.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται διαμαρτυρίες εργαζομένων κατά της «μεταρρύθμισης». Το topontiki.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δαφνί, Ιωάννη Γκότση, ο οποίος μας εξήγησε τι θα πει…μεταρρύθμιση.

«Υλοποιώντας το σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2015, στα πλαίσια της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θα πρέπει να κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αττικής, Θεσσαλονίκης και Δαφνίου και οι κλινικές τους να μεταφερθούν στα γενικά νοσοκομεία. Και βεβαίως καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Τα ερωτήματά μας είναι πως θα μεταφερθούν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι Αυτή τη στιγμή διαμαρτυρόμαστε ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Που θα πάνε όλοι αυτοί οι ασθενείς; Σε ποια γενικά νοσοκομεία θα πάνε οι ασθενείς;», αναρωτιέται ο κ. Γκότσης.

Αυτή τη στιγμή στο Δαφνί νοσηλεύονται 1200 ασθενείς, 600 μέσα στο Δαφνί και οι εναπομείναντες σε εξωνοσοκομειακές δομές. Οι ασθενείς αναμένεται να μεταφερθούν στα γενικά νοσοκομεία, όπου θα παρέχονται οι υπηρεσίες, οι οποίες όπως μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων, «δεν γίνεται να δοθούν στα γενικά νοσοκομεία, για λόγους υποστελέχωσης. Με περικοπές των δαπανών τους και με μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Και ουσιαστικά θεωρούμε ότι αυτό δεν εντάσσεται στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αλλά μνημονιακών κλεισιμάτων των νοσοκομείων. Το βίαιο κλείσιμο δεν είναι μεταρρύθμιση έτσι όπως θέλουν να το ονομάζουν».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 9ου ψυχιατρικού τμήματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και Διευθυντής στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας στους Αγίου Αναργύρους,  Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, μιλώντας στο topontiki.gr δηλώνει ότι υπάρχουν δύο θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής: «πρώτον τι θα γίνει με το προσωπικό και δεύτερον ποια θα είναι τύχη των ασθενών. Και δεν είναι μόνο το Δαφνί, είναι και τα άλλα νοσοκομεία. Τι θα γίνει στα νοσοκομεία που έχουν το ελάχιστο προσωπικό αυτή τη στιγμή. Οι ψυχίατροι ήταν βολεμένοι τόσα χρόνια και δεν πάλεψαν για μία σωστή μεταρρύθμιση». Και συνεχίζει: «Στο Δαφνί θα θέλαμε πολύ περισσότερο προσωπικό για να λειτουργήσουμε. Κινούμαστε κάτω από το όριο ασφαλείας. Το σύστημα λειτουργίας είναι απαρχαιωμένο. Οι ασθενείς μας είναι κλειδωμένοι και καθηλωμένοι. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι ανθρωπιστικό».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ορισμένοι ψυχικά ασθενείς, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, το 55% των εισαγωγών είναι ακούσιες και πραγματοποιούνται με την επέμβαση της αστυνομίας. Το πώς η συγκεκριμένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα λύσει τα προβλήματα των ασθενών και θα τους παρέχεται καλύτερη αντιμετώπιση στα νοσοκομεία και όχι στις εξειδικευμένος μονάδες, με λιγότερο προσωπικό, είναι απορίας άξιο.

«Ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα γινόταν όταν υπήρχε εξανθρωπισμός των δομών των εξειδικευμένων νοσοκομείων και στελέχωση με περισσότερο προσωπικό. Φανταστείτε τι έχει να γίνει στα κανονικά νοσοκομεία», προσθέτει ο κ. Μεγαλοοικονόμου.

αναδημοσίευση από  http://www.topontiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου