2.17.2014

Δικαίωση για τους εργαζόμενους του Κέντρου Ημέρας «Λόγος - Νους»



Της Αγγελικής Συλλιγαρδάκη,
Προέδρου του ΣΕΨΑΕΚΟ
(Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων)
Στις 19-11-2012 έξι εργαζόμενοι από το Κέντρο Ημέρας «Λόγος-Νους»(είναι μια δομή για την επανένταξη παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα και Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή ηλικίας 7-12 ετών που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας) ενημέρωσαν εγγράφως το Υπουργείο Υγείας και δημοσιοποίησαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στο χώρο εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν από τις 5/11/2012 σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 6 και πλέον μηνών. Επίσης, κατήγγειλαν τότε το κλίμα τρομοκρατίας που βίωναν τα τελευταία χρόνια.  
Οι εργαζόμενοι δεν έμειναν σε γενικές καταγγελίες αλλά κατήγγειλαν τη διοίκηση για πολύ συγκεκριμένες παρατυπίες που τεκμηρίωναν με αποδεικτικά έγγραφα τα οποία και διέθεσαν στη διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ πολλών αποκάλυπταν ότι:  
  • η διοίκηση δήλωνε ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα ακολουθούσαν 16 παιδιά ενώ στην πραγματικότητα συμμετείχαν μόνο 9 παιδιά και διατηρούνταν φάκελοι με ψεύτικες αναφορές, φωτογραφίες κτλ. Σε περίπτωση ελέγχου οι συνάδελφοι είχαν την εντολή να πουν ότι τα (ανύπαρκτα) παιδιά ήταν άρρωστα ή απλά ότι απουσίαζαν.
  • οι γονείς πλήρωναν στο κέντρο μηνιαίως ποσά μέχρι 950 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν φαινόταν κυριολεκτικά πουθενά για 3 χρόνια.
  • στον πίνακα προσωπικού συμπεριλαμβάνονταν εργαζόμενοι που ουδέποτε είχαν προσφέρει υπηρεσίες στο Κέντρο Ημέρας.
Επίσης οι συνάδελφοι ανέφεραν πληθώρα παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας.  
Η διοίκηση του Κέντρου Ημέρας με δόλιο και υπόγειο τρόπο 10 μέρες μετά την έναρξη της επίσχεσης των εργαζομένων κατέθεσε ανυπόγραφες οικειοθελείς αποχωρήσεις με τα ονόματά τους, εν αγνοία τους και χωρίς ποτέ να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να συζητήσουν το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης.  
Το Υπουργείο Υγείας, που χρηματοδοτεί και υποτίθεται εποπτεύει και ελέγχει το κέντρο αυτό, διέταξε να γίνει έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών. Τα αποτελέσματα όμως του «ελέγχου» δε βρήκαν τίποτε το παράτυπο, κάτι που εξόργισε όλους μας.  
Οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη του ΣΕΨΑΕΚΟ και όλων των εργαζομένων σε δομές Ψυχικής Υγείας του ιδίου καθεστώτος λειτουργίας, με επιμονή και πείσμα επέλεξαν να ασκήσουν μήνυση εναντίον της Διοίκησης του «Λόγος-Νους» αν και αισθάνονταν ότι ήταν πιθανή και πάλι η συγκάλυψη.

Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους και το δικαστήριο τους δικαίωσε σε όλα με απόφασή του παραμονή Χριστουγέννων στις 24-12-2013. Και αυτό δεν ήταν ένα θαύμα από το πουθενά, αλλά αποτέλεσμα αγώνων με τόλμη και αξιοπρέπεια! 

αναδημοσίευση από  http://www.xekinima.org
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου