12.07.2012

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πρόκειται να επιτρέψει να βρεθούν οι ασθενείς πίσω στα άσυλα και οι εργαζόμενοι στο δρόμο"






 7.12.2012

Δελτίο Τύπου

Ο κίνδυνος της κατάρρευσης των ψυχιατρικών δομών του μη κερδοσκοπικού τομέα «ζει και βασιλεύει».

Οι απαντήσεις της κα Σκοπούλη, Υφυπουργού Υγείας, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ν. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστου Μαντά για τον κίνδυνο κατάρρευσης των ψυχιατρικών δομών του μη κερδοσκοπικού τομέα, για μια ακόμη φορά δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο.

Η μόνη συγκεκριμένη ενέργεια που αναφέρθηκε είναι η υπογραφή των περίφημων 5 εκ. ευρώ για την επιχορήγηση των δομών, που η κ. Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι κατανεμήθηκαν ισότιμα. Δεν μας εξήγησε φυσικά που «χάθηκαν» τα 10 εκ. Ευρώ που όπως μας είπε πριν από είκοσι ημέρες θα εξασφάλιζε από ταμειακά διαθέσιμα εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

Όμως αυτή η μόνη αναφορά σημαίνει πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν ελάχιστα από τους 6-7 μισθούς που τους οφείλονται, τα λειτουργικά έξοδα δεν θα καλύπτονται και ο κίνδυνος κατάρρευσης θα εξακολουθεί να είναι προ των πυλών.

Οι υπόλοιπες αναφορές και σκέψεις για τον παραπέρα σχεδιασμό, για την χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κλπ, στο βαθμό που δεν συνοδεύονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, αποτελούν απλώς ασκήσεις επί χάρτου. ‘Άλλωστε δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά σε σχέση με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα και με απάντηση του Υπουργείου σε γραπτή μας ερώτηση, ήταν στο 3 % περίπου.

Με δεδομένη την επιχορήγηση του 2013 των 48,3 εκ. ευρώ περίπου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κάτω από το 55% των πραγματικών αναγκών, είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα της κυβερνητική πολιτικής θα είναι το σταδιακό κλείσιμο των μονάδων και η επιστροφή σε ασυλικού τύπου περίθαλψη, με ταυτόχρονα αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πρόκειται να επιτρέψει να βρεθούν οι ασθενείς πίσω στα άσυλα και οι εργαζόμενοι στο δρόμο.

Θα αγωνιστεί με συστηματικό και επίμονο τρόπο μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους και ολόκληρη την κοινωνία ενάντια στη μνημονιακή ασφυξία, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Για έναν συνολικό επανασχεδιασμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που πρέπει τελικά να ενταχθούν σε ένα δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών με έντονα αυτοδιαχειριστικά χαρακτηριστικά και αυξημένο κοινωνικό έλεγχο.

ΕΕΚΕ Υγείας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου