11.29.2015

Συνάντηση της Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή" με τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας Δ. Καρέλλα





Δελτίο Τύπου: Αθήνα 27/11/2015

Την Τετάρτη 25/11/2015 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνάντηση των ακτιβιστών/ριών της Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία: «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ» με τον κ. Δ. Καρέλλα, Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εργασίας και την κα Π. Σωτηροπούλου, συνεργάτιδα, για θέματα πρόνοιας, της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θ. Φωτίου. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, περιγράψαμε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών (πρώην ΚΕΠΕΠ), αξιώσαμε να ενημερωθούμε για τις προθέσεις του Υπουργείου και καταστήσαμε σαφή την επιτακτική και άμεση ανάγκη έναρξης αποϊδρυματοποίησης των έγκλειστων συναναπήρων μας. Ξεκαθαρίσαμε ότι το Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών αποτελεί «σημείο αναφοράς» για την αλλαγή του ιατρικοκεντρικού μοντέλου συγκρότησης όλων των προνοιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και προτείναμε τη δημιουργία θεσμικού οργανωτικού πλαισίου με αυστηρό χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα συντονίζονται όλες οι ενέργειες μετάβασης αυτών των δομών σε μια άλλη συνθήκη με όρους σύγχρονους και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ωφελούμενων. 


Συγκεκριμένα, για το Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών, αξιώσαμε την πρόσβαση στο περιεχόμενο της πρότασης αποϊδρυματοποίησής του, η οποία έχει κατατεθεί από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για να καταθέσουμε αναλυτικά τις παρατηρήσεις μας. Ενημερώσαμε ότι τα αποθέματα τροφής και θέρμανσης στο εν λόγω παράρτημα έχουν καλυφθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου μετά από προσφορά ανώνυμου αλληλέγγυου και τονίσαμε την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του κτιρίου, εξαιτίας του υποσταθμού της ΔΕΗ που βρίσκεται πλησίον του ιδρύματος, πράγμα που από μόνο του συνιστά σοβαρή αιτία για το οριστικό κλείσιμό του. Επίσης, ζητήσαμε να σταματήσει η παρούσα μηχανική καθήλωση με ιμάντες και η υπερ-χορήγηση ψυχοφαρμάκων στους/στις ανάπηρους/ες στα Λεχαινά, να αναγνωριστούν οι πρακτικές αυτές ως βασανισμός και να παραπεμφθούν στα αρμόδια ιατρικά πειθαρχικά συμβούλια οι [παιδο]ψυχίατροι, οι οποίοι/ες διαχρονικά, μέσω αυτών των πρακτικών βασανιστικής καθήλωσης, παραβιάζουν τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, τα σχετικά πρωτόκολλα και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Απαιτήσαμε να αποδοθούν ευθύνες στην “επιστημονική ομάδα”, η οποία το 2008 γνωμοδότησε για την κατασκευή των κλουβιών-κρεβατιών και συνέβαλε στον εγκλεισμό/βασανισμό των ανθρώπων με αναπηρία. 

Απαιτήσαμε να γίνει οικονομικός έλεγχος σε όλα τα ιδρύματα και τέλος διαχωρίσαμε τη θέση μας αναφορικά με τις ευθύνες που φέρει το λεγόμενο εθνικό αναπηρικό κίνημα καθώς τονίσαμε πως στο Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ, ο οποίος και φέρει βαρύτατη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών. 

Ο Γεν. Γραμματέας Δ. Καρέλλας σε σχέση με τα αιτήματα και τις προτάσεις μας απάντησε ότι, όσον αφορά στην πρόταση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, αυτή θα διαβιβαστεί στο Υπ. Εργασίας την επόμενη εβδομάδα μετά από την εισήγηση του Διοικητή των ΚΚΠ Δυτικής Ελλάδας κ. Α. Λαζαρόπουλο και θα μας σταλεί αντίγραφο για να συμβάλουμε με παρατηρήσεις. Όσον αφορά στην παρούσα συνθήκη της μόνιμης μηχανικής καθήλωσης, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα “λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη” την πρότασή μας για πειθαρχική δίωξη όσων ιατρών υποστηρίζουν μέχρι σήμερα αυτή την πρακτική. Σχετικά με το οργανωτικό πλαίσιο καθολικής αποϊδρυματοποίησης των προνοιακών δομών στην Ελλάδα, ανέφερε ότι από πλευράς Υπ. Εργασίας υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνουν “τομές” και να μην υπάρχει “συνέχεια του κράτους” σε αυτό το πεδίο, χωρίς να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση για το πώς σχεδιάζεται η υλοποίηση αυτών των “τομών”. Επίσης, όσον αφορά στα ανήλικα άτομα με αναπηρία που είναι έγκλειστα αυτή τη στιγμή στα Λεχαινά, μας ενημέρωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς τους σε άλλες δομές. 

Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή ΔΕΝ συμβιβάζεται με την ενσωμάτωσή της σε κρατικές δραστηριότητες με σκοπό την προοπτική αποσπασματικών κερδών και με άλλοθι την κοινωνική πολιτική για το “καλό” των αναπήρων. Ακηδεμόνευτα, χειραφετημένα, αλλά αλληλέγγυα, θα παραμείνει ξέχωρα από το κράτος και θα επικεντρωθεί σε δράσεις που διεγείρουν συνειδήσεις και οδηγούν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στην πολιτική και την πρακτική για τη χειραφέτηση των αναπήρων. Δεν επαναπαυόμαστε σε οποιαδήποτε υπόσχεση/δέσμευση, αλλά είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση των όσων διακυβεύονται για τις ζωές μας, πιέζοντας -μεταξύ άλλων- ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποϊδρυματοποίησης των συναναπήρων μας. 

Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ. 

Ο αγώνας συνεχίζεται. 

Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου