11.06.2015

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης το παιδοψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου "Ασκληπιείο" της Βούλας!


αναδημοσίευση από http://www.ygeia360.gr
Από Βασίλη Βενιζέλο


Το παρακάτω επιτόπιο ρεπορταζ δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο 31 Οκτωβρίου στην εφημερίδα "ΕΠΕΝΔΥΣΗ":

Στην άκρη της τεράστιας έκτασης του νοσοκομείου, και για λόγους συμβολικούς, όχι μόνον χωροταξικούς. Το κοινωνικό στίγμα, το περιθωριοποιούμενο, το σχεδόν απόβλητο στην άκρη. Στην σιωπή και μακριά από τα συνήθη βλέμματα.
Μετά έρχονται οι χώροι. Στενοί, ασφυκτικοί, τινάζουν τα νεύρα, αντί να τα ηρεμούν, παρά τα χρώματα, παρά τις φιλότιμες και χαμογελαστές παρουσίες των γιατρών και των εργαζομένων.
Το παιδοψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου της Βούλας «Ασκληπιείο» είναι πλήρως στελεχωμένο, αλλά δεν διαθέτει ούτε χώρους εξετάσεων ούτε χώρους νοσηλείας ούτε κλίνες νοσηλείας ούτε εντευκτήριο... Δύο δωμάτια, τα οποία έγιναν 5 με την εθελοντική εργασία του προσωπικού, πέντε δωμάτια 3 επί 2 και μετά μόνον το φιλότιμο, η επιστημοσύνη, η αγάπη γιατρών και εργαζομένων για τη δουλειά τους και για τα παιδιά και τους εφήβους με ψυχιατρικά προβλήματα.
Ο διευθυντής παιδοψυχίατρος Δημήτρης Γεωργιάδης, 3 ειδικευμένοι και 3 ειδικευόμενοι παιδοψυχίατροι, 2 ψυχολόγοι, 5 νοσηλευτές, 2 εργοθεραπευτές, 1 ειδική παιδαγωγός, 1 επισκέπτης Υγείας και 1 διοικητικός υπάλληλος αποτελούν το προσωπικό του πολύπαθου παιδοψυχιατρικού τμήματος του «Ασκληπιείου».


«Ενάμιση μήνα για να βρούμε κενή κλίνη»

Ο ειδικός παιδοψυχίατρος Μάνος Τσαλαμανιός είναι καταιγιστικός και γεμάτος παράπονο: «Δεν έχουμε την δυνατότητα του χώρου εξέτασης. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και ορίζουμε ακόμη και τρία ραντεβού την εβδομάδα με κάποια παιδιά, ενώ αναμένουμε να βρούμε κενή κλίνη νοσηλείας στο 'Σισμανόγλειο' ή κάπου αλλού. Πόσο χρονικό διάστημα χρειαζόμαστε για να βρούμε κενή κλίνη; Από μία εβδομάδα έως ακόμη και ενάμιση μήνα! Δεν είναι απλά τα πράγματα, καλύπτουμε όλον τον νότιο τομέα της Αττικής, από τον Πειραιά έως το Σούνιο και δεν διαθέτουμε ούτε μία κλίνη νοσηλείας!».
Για τις ακατάλληλες συνθήκες λειτουργίας του παιδοψυχιατρικού τμήματος του «Ασκληπιείου» Βούλας έχουν αποφανθεί εγγράφως και έχουν διαμαρτυρηθεί αρμοδίως ο Συνήγορος του Παιδιού, η Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών, αλλά και η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία.
Κι εάν νομίζετε ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν εδώ και λίγο καιρό, κάνετε μεγάλο λάθος! Η ίδια δραματική κατάσταση επικρατεί από το... 2011, όταν μετακινήθηκε το προσωπικό από το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το γνωστό μας Νταού Πεντέλης, στο «Ασκληπιείο»...
Όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας είναι ενήμερες τόσο για την αναγκαιότητα της λειτουργίας του τμήματος, αναγκαιότητα η οποία περιγράφεται ακόμη και στο σύμφωνο Λυκουρέντζου – Άντορ για την ολοκληρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας, όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του τμήματος και τις απαξιωτικές για το προσωπικό συνθήκες εργασίας στο τμήμα.

Δέκα χρόνια... φαγούρα!

Από το 2002 σχεδιάστηκε, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η λειτουργία παιδοψυχιατρικού τμήματος στο «Ασκληπιείο», μέσω της μεταφοράς του προσωπικού της Γ' κλινικής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ), μετά το κλείσιμο του τελευταίου, και της πρόσληψης συμπληρωματικού προσωπικού μέσω προκήρυξης του προγράματος «Ψυχαργώ» για την λειτουργία τμήματος Εφήβων.
Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε τελικά στο τέλος του 2011. Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν δέκα χρόνια, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί στοιχειωδώς κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση της κλινικής και την ανάπτυξη κλινών νοσηλείας εφήβων...
Έτσι, παρατηρούνται μεταξύ άλλων σε μόνιμη και χρονία βάση μακρά αναμονή για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και αδυναμία ανταπόκρισης ακόμη και για την αναγκαία συνταγογράφηση φαρμάκων!

Τι λέει ο Συνήγορος του Πολίτη

Σε έγγραφό του προς την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, με ημερομηνία 1 Οκτωβρίου 2015 και αριθμό πρωτοκόλλου 188071/36560/2015, οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη Χρήστος Ιωάννου και Γιώργος Μόσχος υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θα θέλαμε να επισημάνουμε τις ιδιαίτερα προβληματικές συνθήκες στέγασης των εξωτερικών ιατρείων του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Γ. Ν. 'Ασκληπιείου' Βούλας (ανεπάρκεια αιθουσών για εξέταση ασθενών, στενότητα χώρου που καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την θεραπευτική αντιμετώπιση τωου ενδιαφερομένου πληθυσμού παιδιών και εφήβων, απουσία χώρου υποδοχής/αναμονής). Κατά συνέπεια, παρακαλούμε να μας ενημερωσετε για τυχόν εξελίξεις όσον αφορά τον σχεδιασμό για μεταστέγαση και των εξωτερικών ιατρείων του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων σε κατάλληλο χώρο εντός του νοσοκομείου, παράλληλα με την μέριμνα για την λειτουργία της μονάδας νοσηλείας».
Από την πλευρά τους, οι 18 εργαζόμενοι του τμήματος αναφέρουν μεταξύ άλλων σε έγγραφη διαμαρτυρία τους:
«Οι ματαιώσεις και οι στιγμές που βιώσαμε προσωπικό αδιέξοδο σε αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι αμέτρητες. Ζητήσαμε το έμπρακτο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του τμήματός μας και πήραμε μόνον υποσχέσεις τόσο από την διοίκηση του νοσοκομείου όσο και από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και, παρ' όλα αυτά, συνεχίσαμε δουλέυοντας αγόγγυστα σε απαράδεκτες συνθήκες! Αφημένοι σε έναν χώρο που δεν επιτρέπει προοπτική, περιθώρια ανάπτυξης και στοιχειωδώς αξιοπρεπούς εργασίας, προσπαθούμε και διατηρούμε υπευθυνότητα, ελπίδα και αισιοδοξία. Σύμμαχός μας στην προσπάθεια αυτή είναι η επαφή – συνάντηση και προσφορά στο παιδί και τον έφηβο. Και αυτό είναι μία αποζημίωση που δεν μετριέται υλικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου