11.29.2015

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2015

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πάνω από 1000 άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. 

Σκηνές βίας, απόγνωσης και αυτοδικίας διογκώνουν τα ήδη έντονα προβλήματα της μη συντονισμένης και ασταθούς δημόσιας και ιδιωτικής αρωγής για τροφή και στέγη που αδυνατεί εν πολλοίς να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων που μετακινούνται και κυρίως των ευπαθών ομάδων, γερόντων, εγκύων, αρρώστων, βρεφών και παιδιών.

Η άρνηση διέλευσής τους με κριτήριο την χώρα ιθαγένειας παραβιάζει κανόνες προσφυγικού δικαίου και διαρρηγνύει τις εύθραυστες ελληνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν συγκροτηθεί επί του προσφυγικού αποσπασματικά και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό. Μια πολιτική του εφικτού με οδηγό τα δικαιώματα θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άμεσα με στόχο την προσωρινή φιλοξενία αλλά και την μακροπρόθεσμη ένταξη προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά: η Ελλάδα από χώρα διέλευσης (ξανά)γίνεται χώρα υποδοχής, έστω και κάτω από στρεβλές συνθήκες, και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι ελληνικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου