6.25.2014

Πώς ζουν οι ασθενείς στο «Δαφνί»;


    Photo: Alexandros Katsis / Fosphotos.com

  • Photo: Alexandros Katsis / Fosphotos.com

Ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγει κατά των συγγενών νοσηλευομένης στο «Δαφνί» μελετά η διοίκηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ-«Δαφνί»), με το σκεπτικό ότι με την καταγγελία τους αποκάλυψαν πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της ψυχικώς πάσχουσας.

Την έγγραφη, ενυπόγραφη καταγγελία τριών συγγενών της ψυχικώς πάσχουσας έφερε την περασμένη Δευτέρα 16 Ιουνίου στη δημοσιότητα το ηλεκτρονικό σάιτ της εφημερίδας Αυγή και ο νέος υπουργός Υγείας έδωσε το απόγευμα της ίδιας ημέρας εντολή στον διοικητή του ΨΝΑ-«Δαφνί», Παύλο Θεοδωράκη, να διενεργήσει κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για τα εγγράφως καταγγελόμενα.

Το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ έχει ήδη παραδώσει από την Τετάρτη 18 Ιουνίου ο διοικητής του νοσοκομείου στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος μελετά λεπτομερώς το πόρισμα, προκειμένου να αποφασίσει εάν υπάρχουν νόμιμα περιθώρια για σχετικές ανακοινώσεις ή υπάρχουν βάσιμοι λόγοι προκειμένου να αποστείλει το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ κατευθείαν στην εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: πέρα από τα νομικά, ηθικά και δεοντολογικά επιχειρήματα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, δεν νομίζει η διοίκηση του ΨΝΑ-«Δαφνί» ότι δεν μπορεί να κρύβει πίσω από τέτοια -βάσιμα κατά τα λοιπά- επιχειρήματα, το δημοσίου ενδιαφέροντος ερώτημα περί της πραγματικής καθημερινότητας την οποία βιώνουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, ιδιαιτέρως οι πλέον σοβαρές περιπτώσεις από αυτούς, μέσα σε ένα δημόσιο άσυλο;

Δεν νιώθει υποχρεωμένη η διοίκηση να μας εξηγήσει πώς ζουν και πώς νοσηλεύονται οι σοβαρά ψυχικώς πάσχοντες στο ασυλικό αυτό ίδρυμα; Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν δεν είναι μόνο το protagon το οποίο έχει στη δάθεσή του μαρτυρίες ψυχιάτρων του νοσοκομείου οι οποίες μας γεμίζουν ανασφάλεια και σκεπτικισμό, το λιγότερο.

Να καταλάβει η διοίκηση του «Δαφνιού», λοιπόν, ότι πριν εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει μηνύσεις κατά δικαίων και αδίκων, προέχει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των ασθενών. Με άλλα λόγια, προέχει η διοίκηση του ασύλου να μας διαβεβαιώσει ότι οι νοσηλευόμενοι ψυχικώς πάσχοντες δεν βιώνουν συνθήκες μεσαίωνα και αντιδεοντολογικών πρακτικών.

Θα λέγαμε ότι προέχει για τη διοίκηση να θυμηθεί ότι το αίσχος της Λέρου καταργήθηκε όταν προσωπικά δεδομένα ασθενών έκαναν τον γύρο του κόσμου...

Αυτά, γιατί η υποκρισία δεν αντέχεται πλέον!

 http://www.protagon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου