4.03.2014

Να μην παραιτηθεί μόνο ο Τ. Μπαλτάκος, να παραιτηθεί η κυβέρνηση

 
 
αναδημοσίευση από http://unfollow.com.gr 
Αυγουστίνος Ζενάκος
Η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί αμέσως. Διασύρει την έννοια της δημοκρατίας και δεν έχει καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση – όσο απεχθείς κι αν είναι αυτοί που διώκονται. Μα, θα πουν κάποιοι, αν προκηρυχτούν εκλογές τώρα, δεν κινδυνεύουμε η Χρυσή Αυγή να εισπράξει όλο το κέρδος από αυτή την θλιβερή ιστορία και να ανέβουν τα ποσοστά της σε πρωτοφανές επίπεδο; Ναι, είναι η απάντηση. Κινδυνεύουμε πολύ – αυτό είναι άλλο ένα από τα εγκλήματα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ας είναι το τελευταίο. Δεν θα θυσιάσουμε κι άλλο τη δημοκρατία με το πρόσχημα ότι τάχα ο Σαμαράς μάς προστατεύει από τους φασίστες. Να γίνουν εκλογές και να δοθεί η μάχη των πραγματικών δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον των νεοναζί αντί για τη μάχη του παρακράτους εναντίον του παρακράτους.

mpaltakos 

Για τον Τάκη Μπαλτάκο και τις συνομιλίες του με τη Χρυσή Αυγή έχουμε γράψει πολύ έγκαιρα -από τότε που δημοσιεύσαμε το ρεπορτάζ «Ζητούνται ναζί για συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία», τον περασμένο Ιούλιο-, δεν περιμέναμε τη διαρροή της συζήτησης με τον Ηλία Κασιδιάρη. Για την ιδεολογική δε συγγένεια του γραμματέα της κυβέρνησης με τις μελανότερες, φασίζουσες ιδέες γράφουμε και στο UNFOLLOW 28 που μόλις κυκλοφόρησε, με αφορμή τις διαβόητες πλέον δηλώσεις του ότι «αντικομμουνιστής ασφαλώς και είμαι. Έτσι γεννήθηκα, έτσι μεγάλωσα και έτσι θα πεθάνω» και ότι από το 1942 και μετά «η ελληνική Αριστερά ταλαιπωρεί τη χώρα». «Το τι εννοεί ο Γραμματέας της κυβέρνησης για το 1942» γράφει ο συνάδελφος Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος στο UNFOLLOW Απριλίου «όταν ακόμη η χώρα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος και οι ακροδεξιοί στους οποίους απευθύνεται. Η άνεση όμως με την οποία ακούγεται μια τέτοια εμφυλιοπολεμική δήλωση από ένα στέλεχος της «ευρωπρόβλητης» κυβέρνησης Σαμαρά είναι δηλωτική».

Όμως, το πρόβλημα έχει πάψει να είναι ο Τάκης Μπαλτάκος. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι μια δράκα φανατικών που έχουν καθυποτάξει τόσο τη νομοθετική όσο και τη δικαστική εξουσία στις ορέξεις τους. Αυτό ισχύει -το έγραψε με μεγάλη ευστοχία η Λουκία Κοτρωνάκη, στο προηγούμενο τεύχος- άσχετα με το αν θα αποδειχτεί τελικά ότι ευσταθεί πλήρως η διαρροή της Χρυσής Αυγής για τις εκμυστηρεύσεις του Τ. Μπαλτάκου στον Η. Κασιδιάρη. Όμως η διαρροή, αν ευσταθεί, κάνει κάτι άλλο: μετατρέπει την κηλίδωση της κυβέρνησης αυτής σε απαξία για τους θεσμούς του κράτους δικαίου και ακολούθως επιτρέπει στη Χρυσή Αυγή να κερδοσκοπήσει χάρη σε αυτή την απαξία.

Η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί αμέσως – δεν αρκεί ο Τάκης Μπαλτάκος ούτε ενδιαφέρει το σκεπτικό που διατυπώνει για τις πράξεις του ή η ρητορική της παραίτησής του. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και δύο κορυφαίοι υπουργοί, εμφανίστηκαν ως μια χούφτα διεφθαρμένων που βάλανε μια δικιά τους εισαγγελέα να χώσει κάποιους στη φυλακή -και μάλιστα με το επιχείρημα ότι αυτή ως χριστιανή πρέπει να τιμωρήσει τους ειδωλολάτρες!- για να μην της κόψουν ψήφους. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση – όσο απεχθείς κι αν είναι αυτοί που διώκονται. Δεν διασύρει μόνον τη χώρα ως σύνολο, διασύρει την έννοια της δημοκρατίας και κάθε δημοκράτη πολίτη προσωπικά. Οφείλει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές αυτή τη στιγμή. 

Μα, θα πουν κάποιοι, αν προκηρυχτούν εκλογές τώρα, δεν κινδυνεύουμε η Χρυσή Αυγή να εισπράξει όλο το κέρδος από αυτή την θλιβερή ιστορία και να ανέβουν τα ποσοστά της σε πρωτοφανές επίπεδο;

Ναι, είναι η απάντηση. Κινδυνεύουμε, κινδυνεύουμε πολύ – αυτό είναι άλλο ένα από τα εγκλήματα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ας είναι το τελευταίο. Διότι εμείς -σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τη Χρυσή Αυγή- είμαστε δημοκράτες και δεν αντιμετωπίζουμε αυτόν τον κίνδυνο κάνοντάς τα πλακάκια με εισαγγελείς για να χώσουμε στη φυλακή αυτούς με τους οποίους το περασμένο καλοκαίρι τα ζυγίζαμε αν θα συνεργαστούμε. Εμείς ζητάμε χρόνια να εξαρθρωθούν οι εγκληματικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής από τη δικαιοσύνη – το ζητούσαμε κι όταν τη χάιδευαν οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο γραμματέας της. Αλλά δεν θα θυσιάσουμε τη δημοκρατία γι” αυτή την εξάρθρωση, δεν θα θυσιάσουμε τη δημοκρατία για κανέναν λόγο, η εξάρθρωση ή θα είναι έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης ή αλλιώς θα δυναμώνει αντί να πλήττει τον φασισμό, όπως συμβαίνει τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης.

Να πούμε, για άλλη μια φορά, τα πράγματα με το όνομά τους: Κυβέρνηση και Χρυσή Αυγή είναι ένα σύστημα – όχι δύο διαφορετικά. Συνομιλούν ή τσακώνονται καταπώς βολεύει κάθε στιγμή την τακτική τους. Και το σύστημα αυτό το εξέθρεψαν μαζί ο σαμαρικός ακροδεξιός πυρήνας και όλοι όσοι συντάχθηκαν με τις κυβερνήσεις της κρίσης, παλαιοεκσυγχρονιστές, κεντροαριστεροί «της ευθύνης» και ψευδοφιλελεύθεροι, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, καραμανλικοί -σύσσωμο το Ακραίο Κέντρο-, μαζί με τμήμα της δικαιοσύνης, η οποία δεχόταν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης «καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται», και τα κυρίαρχα ΜΜΕ που ποτέ δεν έβλεπαν και δεν άκουγαν τίποτε. Αυτοί άνοιξαν τον δρόμο στον φασισμό, αυτοί έφεραν την ακροδεξιά ατζέντα στο κέντρο μιας δημοκρατικής δημόσιας συζήτησης, αυτοί κώφευσαν όσο οι χρυσαυγίτες χτυπούσαν μετανάστες και αντιφασίστες, αυτοί έφτιαξαν στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτοί ανέχθηκαν βασανισμούς -και, τώρα, όπως φαίνεται, δολοφονίες- κρατουμένων, αυτοί μετέτρεψαν την αστυνομία σε συμμορίες «νόμιμων» τραμπούκων, αυτοί διαπόμπευσαν οροθετικούς ανθρώπους, αυτοί κατέβασαν τον διακόπτη της δημόσιας τηλεόρασης ψευδόμενοι και με το «έτσι θέλω», αυτοί μετέτρεψαν τη Βουλή σε κωμωδία με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αυτοί μετέτρεψαν το «κατεπείγον» σε μετωνυμία για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Ξέρουμε ότι τα ΜΜΕ τους, που στην κρίση έχουν στηρίξει ακριβώς αυτό το σύστημα με όλες τους τις δυνάμεις, ξεπλένοντας νυχθημερόν και μιλώντας για «σοβαρότερους» φασίστες, καθώς και όλοι οι τάχα «νηφάλιοι» αντιδραστικοί δημοσιολόγοι, θα έχουν ως πρώτη σκέψη να αντιγυρίσουν ακριβώς ότι το να πέσει η κυβέρνηση τώρα συμφέρει τη Χρυσή Αυγή. Ξέρουμε, επίσης, ότι τούτη τη στιγμή που δημοσιεύουμε αυτό το κείμενο έχει σπάσει ο Γιώργος Μουρούτης τα τηλέφωνα σε καναλάρχες και διευθυντές ειδήσεων, ζητώντας να περιοριστεί το ζήτημα στον Τάκη Μπαλτάκο.

Ό,τι και να πουν τα ΜΜΕ τους, όμως, ό,τι και να πει η κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθήσουν ξανά να επαναλάβουν το μόνιμο επιχείρημα πως το να χτυπηθεί η κυβέρνηση αυτή την κρίσιμη περίοδο συμφέρει τους νεοναζί, δεν υπάρχει -για κακή τύχη όλων μας- άλλος δρόμος:

Να παραιτηθεί η κυβέρνηση τώρα. Και να γίνουν εκλογές. Και να δοθεί η μάχη των πραγματικών δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον των νεοναζί αντί για τη μάχη του παρακράτους εναντίον του παρακράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου