1.07.2014

Ο 66χρονος καρκινοπαθής, οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και ο τηλε-βιβλιοπώλης


Της Πέννυ Δασκαλάκη   
Νοσηλεύτριας, νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, Αθήνα 

Τα πράγματα στην Υγεία είναι γνωστό, τουλάχιστον στους επαγγελματίες της Υγείας αλλά και στους πολίτες που κάνουν χρήση του συστήματος, ότι δεν βαίνουν προς το καλύτερο… Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Σ’ έναν τομέα που είναι απαραίτητο να δοθεί μέγιστη προσοχή και να στηριχτούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, οι ασθενείς καταλήγουν να «ποδοπατιούνται», λόγω των περικοπών στο όνομα του Μνημονίων.

Ιδιαίτερα οι χρόνιοι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν μαζί με τα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα (στιγματισμός λόγω της ασθένειας τους, δυσκολία στις μετακινήσεις, χρόνια ανεργία, επιδόματα που πετσοκόβονται και ψυχολογικά θέματα που προκύπτουν απ’ όλα αυτά) ένα εξαιρετικά ανεπαρκές για τις ανάγκες τους σύστημα δημόσιας Υγείας και βέβαια την παγερή αδιαφορία του Υπ. Υγείας. 

Ανασφάλιστοι με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας που αναζητούν φάρμακα σε Forum του Διαδικτύου

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ασθενείς με «Σκλήρυνση Κατά Πλάκας», μια σοβαρή ασθένεια του Κεντρικού Νευρολογικού Συστήματος που έχει πολλές πιθανότητες να οδηγήσει σε γενική παράλυση. Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα ποσοστά της τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ στον γενικό πληθυσμό (από 8-10% έχει φτάσει να «χτυπά» το 15% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα). Ωστόσο, υπάρχουν τεράστια θέματα όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση και την φαρμακευτική αγωγή που είναι απαραίτητη να λάβουν οι ασθενείς ώστε να καθυστερήσει η εξέλιξη της αρρώστιας.

Πολλοί ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας αναγκάζονται να σταματήσουν να εργάζονται λόγω της επιδείνωσης της ασθένειας ή απλά δεν βρίσκουν δουλειά επειδή η χρόνια νόσος και οι πιθανές απουσίες από την εργασία που συνεπάγεται φοβίζει τους εργοδότες. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς αυτοί να μην έχουν κάποια ασφάλιση και να μην μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα που έχουν ανάγκη και τα οποία είναι και πανάκριβα.

Για την ανεύρεση φαρμάκων για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας έχουν δημιουργηθεί σχετικά forum στο διαδίκτυο. Ανασφάλιστοι ασθενείς αναγκάζονται να  «ζητιανέψουν» φάρμακα από ασφαλισμένους φίλους και γνωστούς που είναι ομοιοπαθείς, λαμβάνουν την ίδια φαρμακευτική αγωγή και την κάνουν σπίτι – στους τελευταίους τα φάρμακα χορηγούνται από το ταμείο τους. Το αποτέλεσμα είναι, πολλοί ασφαλισμένοι ασθενείς με ευαισθησίες να μειώνουν κάποια από τα φάρμακα που έχουν ανάγκη προκειμένου να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους γνωρίζοντας ότι αυτό θα έχει κόστος στη δική τους υγεία! 

Κανένα νοσοκομείο δεν δεχόταν δωρεάν τον 66χρονο ανασφάλιστο καρκινοπαθή

 

Η κατάσταση των ανασφάλιστων ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις έγινε πιο γνωστή με το θάνατο ενός άνεργου ανασφάλιστου καρκινοπαθή στις 30 Δεκεμβρίου. Ο 66χρονος είχε απευθυνθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού στα μέσα Οκτωβρίου με συμπτώματα έντονου πόνου στον θώρακα και αιμόπτυση. Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις (αξονική) και έπρεπε άμεσα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο για να διερευνηθεί η κατάσταση του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού:
«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε δημόσιο νοσοκομείο που θα τον δεχτεί χωρίς κόστος, αφού αδυνατούσε να ανταποκριθεί οικονομικά».

Έτσι ο 66χρονος καρκινοπαθής «κατέληξε» χωρίς να προλάβει να νοσηλευτεί ούτε μια μέρα…

Το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είχε αποστείλει από τις αρχές Δεκεμβρίου στο υπουργείο Υγείας μια λίστα με τα ονόματα ανασφάλιστων ατόμων μεταξύ των οποίων και ο 66χρονος, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.
 «Στις 09 Δεκέμβρη 2013  κάνουμε την πρώτη μας έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας  και επειδή δεν είχαμε απάντηση επανερχόμαστε εκ νέου στις 20 Δεκέμβρη 2013 τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στα πρόθυρα να χάσουν την ζωή τους. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος ασθενής άντεξε μέχρι τις 30 Δεκέμβρη 2013»

Η προαναφερόμενη λίστα περιλαμβάνει οκτώ ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, έναν με ανεύρυσμα αορτής και έναν με λέμφωμα «non hodgkin» που  έχει άμεση ανάγκη ειδικής χημειοθεραπείας.

Το Κοινωνικό Ιατρείο έκανε έκκληση στους πολίτες να κινητοποιηθούν, να καλέσουν μαζικά στα τηλέφωνα του Υπ. Υγείας και να στείλουν μαζικά e-mail στις διευθύνσεις του Υπ. Υγείας και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης 

Η «απάντηση» του λαϊκιστή τηλε-βιβλιοπώλη Υπουργού

 

Απαντώντας στο Κοινωνικό Ιατρείου Ελληνικού και την κοινωνική κατακραυγή μετά το θάνατο του 66χρονου ανασφάλιστου καρκινοπαθή ο Α. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει πάγια εντολή σε όλα τα νοσοκομεία όποτε κρίνεται ένα περιστατικό ως επείγον και επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, ακόμη και αν είναι παντελώς ανασφάλιστος, να περιθάλπεται. Μεταθέτοντας έτσι τις ευθύνες στα νοσοκομεία, ζήτησε  να ερευνηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο άφταστος λαϊκιστής, τηλε-βιβλιοπώλης Υπουργός, συνέχισε τα ψέματα λέγοντας πως στις 13 Νοεμβρίου είχε κλειστεί ραντεβού με τους υπεύθυνους του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, προκειμένου να ενημερώσουν το υπουργείο για τα προβλήματα των ασθενών για τα οποία διαμαρτύρονταν, όμως το ραντεβού, όπως είπε, ακυρώθηκε από τους ίδιους.

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως, απ' ό,τι έμαθε, το ραντεβού ακυρώθηκε για πολιτικούς λόγους. «Κατά συνέπεια δε δεχόμαστε καμία υπόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας από κανέναν» πρόσθεσε.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορεί το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για «πολιτική σκοπιμότητα» λίγο - πολύ από τη μέρα ίδρυσής του, ενώ εκκρεμεί και διαδικασία έξωσής του από το χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού όπου στεγάζεται ώστε ο χώρος να πουληθεί σε ιδιώτη. 

Αλληλεγγύη & Ανατροπή

 

Οι ανασφάλιστοι ασθενείς της λίστας του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, εισήχθησαν τελικά σε δημόσια νοσοκομεία. Είναι τραγικά λυπηρό ότι έπρεπε να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή για να βρεθεί μια «λύση» και στην κυριολεξία οι κυβερνώντες να αναγκαστούν να «λυγίσουν» και να κάνουν… το αυτονόητο!

Τέλος, όσο σημαντική κι’ αν είναι η αλληλεγγύη ασθενών και πολιτών, που πολλές φορές ξεπερνάνε τον εαυτό τους για να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, δεν μπορεί να καλύψει τις ανεπάρκειες ενός τραγικού υγειονομικού σχεδιασμού ούτε ν’ αποτελέσει την απάντηση σ’ ένα σάπιο πολιτικό σύστημα! Η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική και κυριολεκτικά σώζει ζωές! Όμως για να σταματήσουν να υπάρχουν αναίτια θύματα, χρειάζεται να οργανώσουμε την ανατροπή των κυβερνήσεων των Μνημονίων και κάθε κυβέρνησης που βάζει τα κέρδη του κεφαλαίου πάνω από τις ανθρώπινες ζωές!

 πηγή http://www.xekinima.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου