1.19.2014

Ποιοι φεύγουν από το Δημόσιο το 2014

Ολοκληρώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την έξοδο 11.400 εργαζομένων από το Δημόσιο εντός του 2014. Το πλάνο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο τέλος του μηνός, οπότε αναμένεται η έλευσή της. Η αποσυμφόρηση θα υλοποιηθεί με καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών αλλά και απομάκρυνση προσωπικού.

Από καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου αλλά και απομακρύνσεις υπαλλήλων που θα έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα ολοκληρώνουν την 8μηνη παραμονή τους στο ιδιότυπο καθεστώς χωρίς να καταφέρουν να μετακινηθούν θα πραγματοποιηθούν οι 11.400 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2014 που προβλέπονται από το Μνημόνιο.
Ο τελικός σχεδιασμός έχει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου και έχει προέλθει από τη συνεργασία όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαπραγματευτεί με την τρόικα στα τέλη Ιανουαρίου που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, καθώς το σχέδιο τελεί υπό την έγκριση των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ενδέχεται να ξεπεραστεί το εμπόδιο των τριμηνιαίων στόχων που έχουν τεθεί στις υποχρεωτικές απομακρύνσεις εάν τελικώς επιτευχθεί ο τελικός στόχος των 15.000 απολύσεων που έχει τεθεί για τη διετία 2013-1014.
Για το 2013 η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις 3.635 απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έναντι του στόχου των 4.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων, αναμένοντας να «σφραγιστεί» η επίτευξη του στόχου με την επισήμανση ότι το 2014 θα ολοκληρωθούν οι 15.000 απομακρύνσεις για τη διετία 2013-2014 που αποτελούν μνημονιακή δέσμευση.
Συγκεκριμένα το 2013 απομακρύνθηκαν 2.500 υπάλληλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ, 700 εργαζόμενοι στο Δημόσιο λόγω ανικανότητας για ιατρικούς λόγους ύστερα από γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών, 300 επίορκοι υπάλληλοι με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων και αναμένεται να απομακρυνθούν επίσης 135 υπάλληλοι από την κατάργηση των 21 φορέων που παρουσιάζονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει για το 2014 ότι θα απομακρυνθούν 6.000 υπάλληλοι από τους 25.000 που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και 5.400 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα προέλθουν από διάφορες κατηγορίες.
Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις 11.400 απολύσεις του 2014 προβλέπει την απομάκρυνση:
  • 500 επίορκων που εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
  • 1.000 εργαζομένων στο Δημόσιο οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών. Το 2013 απομακρύνθηκαν 700 υπάλληλοι λόγω ψυχικής ή σωματικής ανικανότητας να υπηρετήσουν στις θέσεις για τις οποίες είχαν προσληφθεί.
  • Σε αυτούς περιλαμβάνονται 250 ένστολοι και 200 εκπαιδευτικοί που παραπέμφθηκαν από τους προϊσταμένους τους στις υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες αποφάσισαν την οριστική απομάκρυνσή τους λόγω ανικανότητας να υπηρετήσουν στις θέσεις τους καθώς και αδυναμίας να μεταταχθούν σε άλλες θέσεις.
  • 1.500 υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης νομικών προσώπων και μείωσης των δομών σε ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις.
  • 2.400 γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι υπολογίζεται ότι δεν θα αποδεχτούν την επιλογή να εργαστούν στον ασφαλιστικό φορέα και θα αποχωρήσουν διαλέγοντας την εξωτερική συνεργασία με τον οργανισμό.
  • Οι 6.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα ολοκληρώσουν το 8μηνο που προβλέπει ο νόμος χωρίς να έχουν καταφέρει να τοποθετηθούν σε άλλη θέση θα πραγματοποιηθούν:
  • Στις 22 Μαρτίου 2014, οπότε και αναμένεται να απομακρυνθούν 2.000 μόνιμοι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα από τον Ιούνιο του 2013. Θα είναι οι πρώτες απολύσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων ύστερα από 103 χρόνια από τη θεσμοθέτηση της μονιμότητας επί Ελευθερίου Βενιζέλου που ψηφίστηκε το 1911. θα συμπεριληφθούν 1.600 σχολικοί φύλακες και 400 εκπαιδευτικοί.
  • Από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2014, οπότε θα απομακρυνθούν 3.000 υπάλληλοι από όλα τα υπουργεία που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2013 (500 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, 120 δημοτικοί αστυνομικοί, 650 διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, 1.730 υπάλληλοι υπουργείων διαφόρων ειδικοτήτων).
  • Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014 που αναμένεται να απολυθούν 1.000 υπάλληλοι από τον ΕΟΠΥΥ και τους δήμους οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Ο τελικός σχεδιασμός έχει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου και έχει προέλθει από τη συνεργασία όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαπραγματευτεί με την τρόικα στα τέλη Ιανουαρίου που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, καθώς το σχέδιο τελεί υπό την έγκριση των δανειστών.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου