της Γιάννας Σουλάκη
Οι 40 ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, που μέχρι σήμερα προσφέρουν
νοσηλεία σε περισσότερους από 5 χιλ. ασθενείς, οδηγούνται σε αναγκαστικό
λουκέτο, λόγω χρεών του δημοσίου απέναντί τους. Κάτι που συγκυριακά (;)
συμπίπτει με το επικείμενο κλείσιμο των δύο μεγάλων δημόσιων
ψυχιατρείων (Δαφνί και Δρομοκαϊτειο), αλλά και την συρρίκνωση των Δομών
Ψυχικής Υγείας. Ετσι - σε όχι πολύ καιρό από σήμερα - οι ασθενείς θα
μείνουν εκ των πραγμάτων χωρίς υποδομή, αφού δεν θα μπορούν να
«ακουμπήσουν» ούτε στον δημόσιο τομέα.
Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τους κυβερνώντες, αφού οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ψυχιατρικής φροντίδας δεν γίνεται να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, υποστηρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά δεν τους ακούει κανείς.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου (από το 2007) απέναντι στις 40 ψυχιατρικές κλινικές, ωστόσο, έχουν καταστήσει απαγορευτική πλέον τόσο την σωστή λειτουργία τους, όσο και την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών τους.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, - ως καθολικός διάδοχος όλων των ταμείων που ανέλαβε να εξοφλήσει τα χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές τα οποία ξεπερνούν τα 535.000.000 ευρώ (οφειλές από το 2007 έως τα τέλη του 2011), ενώ μόνο για το 2012 και 2013 τα χρέη ανέρχονται σε 400.000.000 ευρώ - και παρά το μονομερές κούρεμα για την «ταχύτερη εξόφληση» από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών, μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει το παραμικρό. Παρά μόνο, δημόσιες εξαγγελίες τόσο από τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας, όσο και από τον ίδιο τον σημερινό πρωθυπουργό.
Οι ιδιοκτήτες των κλινικών έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία κι η σωστή λειτουργία τους καθίσταται πλέον επισφαλής, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού, αλλά ούτε και τους προμηθευτές τους. Οι δυσάρεστες επιπτώσεις, όμως, αγγίζουν – όχι μόνο τους ασθενείς – αλλά και τους δύο χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε όλες τις ειδικότητες (γιατροί, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ), οι οποίοι σιγά – σιγά αποδυναμώνονται ως προς το να προσφέρουν σωστά και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες τους.
Η απαξίωση του χώρου της ψυχικής υγείας, όμως, δεν συνέβη ξαφνικά. Εχει αρχίσει από το χαμηλό νοσήλιο, το οποίο επί των ημερών του ΕΟΠΥΥ συμπιέστηκε στα 40,75 ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό και με πρόφαση το Μνημόνιο, επιβλήθηκε και το εξοντωτικό μέτρο του rebate, το οποίο δεν ήταν άλλο από την υποχρεωτική έκπτωση στο νοσήλιο, στο οποίο υποχρεώθηκαν οι κλινικές και στην επιβολή του clawback, μέτρο το οποίο υποχρεώνει τις ιδιωτικές κλινικές να επιστρέφουν ποσό από τα νοσήλια στον ΕΟΠΥΥ, για την κάλυψη των ελλειμμάτων του.
Η χρεοκοπία των 40 κλινικών είναι προ των πυλών και γι’αυτό οι ιδιοκτήτες τους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας τουλάχιστον την απόσυρση του rebate και του clawback, υπόθεση η οποία θα εκδικαστεί στις 27 Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας και έχουν καταγγείλει τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ.
πηγή: topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου