9.17.2013

Με συμμετοχή 90% στην απεργία και δεκάδες χιλιάδες σε πορείες οι καθηγητές ανοίγουν το δρόμο!



Εξαιρετικά μαζική ήταν συμμετοχή των καθηγητών στην πρώτη μέρα της 5ήμερης απεργίας, με το μέσο όρο να ξεπερνά πανελλαδικά το 90%. Εξαιρετικά μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο στην Αθήνα όπου συμμετείχαν 30.000 διαδηλωτές ενώ στη Θεσ/νίκη έφτασε τις 10.000!

Ο κύριος όγκος ήταν καθηγητές των δημοσίων γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο πολύ μαζικά ήταν και τα μπλοκ των εργαζομένων στο ΙΚΑ, στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ καθώς και το μπλοκ των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Οι τέσσερις αυτές ομοσπονδίες έχουν συντονιστεί με την ΟΛΜΕ και έχουν εξαγγείλλει επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στις «διαθεσιμότητες» – απολύσεις στους κλάδους τους. Μεγάλα μπλοκ είχαν επίσης μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ με στην πορεία με πανό συμμετείχαν και ο πανελλήνιος σύλλογος υπαλλήλων ΟΕΚ, η ομοσπονδία των εργαζομένων στον υπουργείο ανάπτυξης κ.α. Μαζί με τους καθηγητές της Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας στο συλλαλητήριο κατέβηκαν και εκατοντάδες μαθητές, οι οποίοι με τα συνθήματά τους «ανέβασαν» το κλίμα.

Το μέγεθος του συλλαλητηρίου ξεπέρασε και τις προσδοκίες των ίδιων των εκπαιδευτικών, προκάλεσε ενθουσιασμό και έδωσε στους απεργούς όλων των κλάδων κουράγιο και δυνάμεις για τη συνέχεια.

Η πρώτη μάχη κερδήθηκε!. Έχουμε μπροστά μας όμως πολύ δρόμο ακόμα και είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των μεγαλοκαναλαρχών, μεγαλοεκδοτών και των δυνάμεων καταστολής θα εντείνει την επίθεση της και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο.

Η απάντηση των εκπαιδευτικών δεν πρέπει να είναι άλλη από το σύνθημα του πανό της ΕΛΜΕ Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης και Μοσχάτου: «Όρθιοι αδέρφια!». Την ίδια αντοχή πρέπει να έχουν και οι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες που έχουν μπει δυνατά στον αγώνα.

Είναι πολύ σημαντικό

  • να συνεχίσει η περιφρούρηση των σχολείων και κάθε χώρου δουλειάς όπου γίνεται απεργία,
  • να επεκταθεί η απεργία σε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο που να αγκαλιάζει μαζικά γονείς μαθητές και φοιτητές,
  • να συνεχιστεί η προσπάθεια για να υποχρεωθεί η ηγεσία των δασκάλων (ΔΟΕ) να ακούσει τη φωνή της βάσης και των γενικών συνελεύσεων των δασκάλων που ζητούν 5ήμερες επαναλαμβανόμενες,
  • να συνεχίσει η προσπάθεια για τη δημιουργία απεργιακού ταμείου για να στηριχτούν οι πιο ευάλωτοι ανάμεσα στους απεργούς και
  • να διασφαλίσουμε μέσα από μια μαζική εκστρατεία την επιτυχία της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.
Πιο κρίσιμο απ’ όλα είναι όμως το μέτωπο των Ομοσπονδιών που προχωρούν σε 5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες να πλατύνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όσο το δυνατόν πιο πολύ.

Οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι που κατέβηκαν σήμερα σε απεργία και πορεία έδειξαν ότι το κίνημα, η βάση και θέλει και μπορεί!

Συντονισμός και κλιμάκωση, είναι λοιπόν η απάντηση, για μια απεργιακή χιονοστιβάδα διαρκείας που θα στείλει την Τρόικα και τους κομπάρσους της που μας κυβερνούν εκεί που τους αξίζει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου