1.20.2012

Εργαζόμενοι «Περιβολάκι»: Η διάλυση της ψυχικής υγείας θα σταματήσει μόνο με μαζικό αγώνα εργαζόμενων και ληπτών!

αναδημοσίεση από το Ξεκίνημα 

Εργαζόμενοι "Περιβολάκι": Η διάλυση της ψυχικής υγείας θα σταματήσει μόνο με μαζικό αγώνα εργαζόμενων και ληπτών! 

Του Αντώνη Δημάκη,
Μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο «Περιβολάκι»
  • Καταγγέλλουμε τη μη ανανέωση των συμβάσεων τριών συναδέλφων από τη διοίκηση του «Περιβολάκι»
  • Απαιτούμε την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης
  • Αποφασίζουμε τριήμερη απεργία στις 17-18-19/01
Καλή χρονιά χωρίς δουλειά για τρεις εργαζόμενους συμβασιούχους στο Περιβολάκι
εύχεται η διοίκηση του φορέα.

Ενώ ο σκληρός αγώνας του φθινοπώρου με κινητοποιήσεις που κράτησαν πάνω από τρεις μήνες οδήγησαν τελικά στην αναίρεση της απόφασης του ΥΥΚΑ για περικοπή του 50% της χρηματοδότησης του 2011 τα μέτρα που καταστρέφουν ότι στην κρίση θεωρείται πολυτέλεια δεν έχουν τέλος.

Με ήδη μειωμένο προσωπικό, με δεδομένες περικοπές στα λειτουργικά και με την περικοπή του προϋπολογισμού για το 2012 να αγγίζει το 55% η διοίκηση ανακοίνωσε απροειδοποίητα σε τρεις συνάδελφους να μην ξαναέρθουν για δουλειά την επόμενη μέρα(!). Λες και τρεις εργαζόμενοι λιγότεροι λύνουν το οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης του χώρου. Τέτοια «περιποίηση» ούτε σε πολυεθνική δεν σου επιφυλάσσουν. Τουλάχιστον εκεί κρατάνε τα προσχήματα.

Στο Περιβολάκι πλέον είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων που μιλάνε δυο διαφορετικές γλώσσες. Όσοι με κατεβασμένα τα χέρια λενε «ε, τι να κάνουμε, αφού είναι δύσκολα τα πράγματα ότι μπορέσουμε να σώσουμε» και όσοι αγωνιούν πραγματικά για τη δουλειά τους και το μέλλον τους και παλεύουν να κάνουν κάτι για αυτό.

Οι πρώτοι ως διοίκηση υποταγμένοι και σε συμφωνία με το σχέδιο διάλυσης της Ψυχικής Υγείας επιβάλλουν και θα προσπαθήσουν να επιβάλουν περαιτέρω απολύσεις, περικοπές και συγχωνεύσεις. Αδιαφορούν για το χάος που ρίχνεις έναν εργαζόμενο σήμερα όταν τον απολύεις. Αδιαφορούν για το μέλλον των ανθρώπων που χρειάζονται τη στήριξη τέτοιων υπηρεσιών. Φαίνεται πια ότι στόχος των διοικήσεων δεν είναι η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αλλά να σώσουν τον εαυτούλη τους όντας πειθήνια όργανα μιας παράνομης κυβέρνησης που καταδυναστεύει όλη την κοινωνία.

Οι δεύτεροι είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουμε τις προσπάθειες συρρίκνωσης του φορέα μας, τις τρεις αυτές επί της ουσίας απολύσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του χώρου και στέλνουν τρεις ανθρώπους στη πιο βάρβαρη συνθήκη ανεργίας. Οι τρεις συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της δομής. Η μάχη για ανάκληση της απόφασης για μη ανανέωση της σύμβασής τους είναι μονόδρομος. Αν σήμερα περάσει αυτό αύριο θα ακολουθήσουμε εμείς αλλά και συνάδελφοι σε όλους τους φορείς με την ίδια άθλια δικαιολογία της δύσκολης συγκυρίας και της ανάγκης επιβίωσης με κάθε κόστος.

Το βαρέλι δεν έχει πάτο, άλλωστε ότι συμβαίνει στο Περιβολάκι είναι ότι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε εργασιακό χώρο και στην κοινωνία συνολικά, το αντικείμενο της δουλειάς είναι δευτερεύον στις συνθήκες αυτές. Ίσα ίσα που είμαστε πολυτέλεια για ένα ανθρωποφάγο σύστημα σε κρίση.

Ήδη μετά από μια μαζική συνέλευση αποφασίστηκε σε πρώτη φάση η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στο χώρο στις 18-19/01. Αίτημα μας είναι τόσο η ανάκληση της απόφασης και η επιστροφή των συναδέλφων που το επιθυμούν στη θέση τους, δίνουμε όμως και προειδοποιητικό χαρακτήρα για τις όποιες προθέσεις για νέες περικοπές μπορεί να υπάρχουν. Επιπλέον στις 17/01 θα συμμετέχουμε στην Παναττική Απεργία υιοθετώντας τα αιτήματα που προβάλλονται. Σε δεύτερη φάση αυτό πρέπει να πάει και στους άλλους χώρους πρωτίστως της Ψυχικής Υγείας όπου η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο ώστε να οργανωθεί μια κινητοποίηση σε μεγαλύτερη κλίμακα και περισσότερα αιτήματα. Αυτό σημαίνει να πάρει θέση το Συντονιστικό Εργαζομένων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία-Πρόνοια και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων και να υπάρξει ένα σχέδιο κλιμάκωσης με συνελεύσεις των σωματείων και προτάσεις για κινητοποιήσεις κάθε βδομάδα αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Στα πλαίσια των νέων επιθέσεων από την ηγεσία του ΥΥΚΑ, την κυβέρνηση, το ΔΝΤ βάζουμε πλέον και τις διοικήσεις που επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας. Είναι ανάγκη να δράσουμε από κοινού με όλους τους εργαζόμενους που είναι στην ίδια θέση με μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου