10.14.2015

Δείτε όλο το πόρισμα για την τραγωδία στο "Δαφνί"

 

Από Βασίλη Βενιζέλο , πηγή http://www.ygeia360.gr 
 

Την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε τέσσερα στελέχη του ψυχιατρικού νοσκομείου Αττικής (ΨΝΑ – «Δαφνί») για το παράπτωμα της αμέλειας ή της ατελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος προτείνουν μεταξύ άλλων οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), όπως αυτό καταγράφεται στο πόρισμα της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), η οποία διενεργήθηκε αμέσως μετά την πρόσφατη τραγωδία της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου στο ίδρυμα, με τέσσερις νεκρούς ψυχικώς πάσχοντες νοσηλευόμενους.


Το πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου 2015 και αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ 960, παρουσίασε το περασμένο Σάββατο 10 Οκτωβρίου κατ' αποκλειστικότητα η εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΣΗ».

Συγκεκριμένα, το πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ προτείνει στην διοίκηση του ΨΝΑ – «ΔαφνΊ» την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του διευθυντή συντονιστή της ιατρικής υπηρεσίας Δ. Παπαϊωαννίδη,κατά του θεράποντα γιατρού του ψυχικώς πάσχοντα – δράστη της τραγωδίας Χ. Τουλούμη και κατά της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας Β. Μούγια.

Επίσης, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ προτείνουν ο υπουργός Υγείας να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά της αναπληρώτριας διοικήτριας του ιδρύματος Α. Χονδρονικόλα για αμέλεια ή για ατελή εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος.

Το πόρισμα έχει ήδη παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχει αποσταλεί επίσης στην εισαγγελλία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Τραγικές αμέλειες...

Όπως προκύπτει πάντα από το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ στο ΨΝΑ – «Δαφνί», η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου στον 7ο ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου.

Η Πυροσβεστική αναφέρεται ότι ειδοποιήθηκε στις 4.15 μ.μ., με το πρώτο όχημά της να φθάνει επι τόπου στις 4.30 μ.μ., αλλά το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αναφέρεται στο πόρισμα ότι ειδοποιήθηκε στις... 4.55 μ.μ., με το πρώτο ασθενοφόρο να φθάνει επί τόπου στις 5.01 μ.μ., ενώ ουδέποτε η διοίκηση του νοσοκομείου ειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «ΕΠΕΝΔΥΣΗ» ο διοικητής του Κέντρου Νίκος Παπαευσταθίου, ειδοποιήθηκε από το... ΕΚΑΒ!

Η αναπληρώτρια διοικήτρια του ΨΝΑ – «Δαφνί» επέστρεψε στο ίδρυμα στις... 5.20 μ.μ. της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου!

Επίσης, ούτε το σχέδιο εκτάκτων αναγκών «Περσέας» ετέθη ποτέ σε εφαρμογή από τους εκτελούντες χρέη διοίκησης του ιδρύματος, η πλειονότητα των οποίων δήλωσε,μάλιστα, στην ΕΔΕ ότι δεν έχει καμία γνώση περί της ύπαρξης του σχεδίου.

Το πόρισμα καταγράφει ακόμη ότι ο ειδικός θάλαμος του ψυχικώς πάσχοντα – δράστη της τραγωδίας ήταν την ώρα της πυρκαγιάς πλήρης εύφλεκτων και επικινδύνων υλικών, όπως βιβλία, ρούχα σε στίβες, εφημερίδες, έντυπα κ.λπ.!

Τέλος, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ δηλώνουν στο πόρισμα ότι αδυνατούν να διαπιστώσουν εγγράφως την παρουσία του συνόλου του εφημερεύοντος ιατρικού προσωπικού στο ίδρυμα κατά την ώρα του τραγικού συμβάντος, ενώ διαπιστώνουν, αντιθέτως, εγγράφως την παρουσία του νοσηλευτικού προσωπικού.

Προειδοποίηση 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ προειδοποιούν ρητώς στο πόρισμά τους ότι «λίγες μέρες μετά το συμβάν διαμορφώνονται οι ίδιες συνθήκες, με ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό των κινδύνων για τη ζωή και την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών στο παρόν και το άμεσο μέλλον»... 

Το ΣΕΥΥΠ συστήνει...

Προς το υπουργείο Υγείας αναφέρονται συγκεκριμένες συστάσεις εκ μέρους των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ. Όπως καταγράφονται στο πόρισμα:

- Να συσταθεί ομάδα εργασίας των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με συγκεκριμένο χρόνο περάτωσης των εργασιών της και αντικείμενο την αυστηρή διευκρίνιση και διάκριση του φυλακτικού από το θεραπευτικό πλαίσιο μεταχείρισης των ακαταλόγιστων εγκληματιών του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα και την προετοιμασία των αναγκαίων ρυθμίσεων για τη συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου ως προς τη φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

- Το υπουργείο Υγείας και το ΨΝΑ – «Δαφνί», σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να εξετάσει τη δυνατότητα μεταφοράς του ασθενή – δράστη της τραγωδίας σε φυλακτικό κατάστημα, δεδομένου ότι η επικινδυνότητά του ανωτέρω δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον το οποίο δεν έχει φυλακτικές αρμοδιότητες. Η απαλλαγή από την ποινή ή την δίωξη, όπως ορίζεται στα άρθρα 33 και 34 του Ποινικού Κώδικα, ένεκα του ακαταλόγιστου, δεν αίρει τον κίνδυνο της διάπραξης άλλων εγκληματικών πράξεων και επομένως δεν αμφισβητεί τον παράγοντα της επικινδυνότητας που συνδέεται με την προστασία της δημοσίας ασφάλειας και αναφέρεται στο άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα και οδηγεί στην ανάγκη φύλαξης από φυλακτικό προσωπικό. 

Ο πρώην γενικός επιθεωρητής απαξίωσε... 

Απίστευτο και, όμως, αληθινό όσο και τραγικό! Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ», ο τέως γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) Μιχάλης Σαμπατακάκης, τον οποίον εξεδίωξε από την θέση του ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, είχε λάβει τον Σεπτέμβριο του 2013 ογκώδη φάκελο από την διοίκηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ - "Δαφνί"), υπογεγραμμένον από τον τότε διοικητή του νοσοκομείου Όθωνα Χαραλαμπάκη, περιεχόμενο του οποίου ήταν όλος ο βίος και η πολιτεία του ακαταλόγιστου ψυχικώς πάσχοντα, ο οποίος προκάλεσε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 την τραγωδία με τους 4 νεκρούς ψυχικώς πάσχοντες νοσηλευόμενους.

Τι έκανε τότε ο Μιχάλης Σαμπατακάκης; Κράτησε τον φάκελο για χρονικό διάστημα σχεδόν δύο μηνών και... τον επέστρεψε σφραγισμένον πίσω στην διοίκηση του "Δαφνιού", απορρίπτοντας, έτσι, το αίτημα της διοίκησης του ιδρύματος για διανέργεια ελέγχου για το θέμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου