9.24.2015

Μια ΜΚΟ για το ψυχιατρείο


Το κτίριο στα Λέπιδα  
 
Σε αυτή την κατάσταση είναι το κτίριο στα Λέπιδα, όπου προσπαθεί με κάθε μέσο να μεταφέρει τους πρόσφυγες ο δήμαρχος της Λέρου
Με το ζήτημα της μεταχείρισης των προσφύγων σε κάποια από τα νησιά έχουμε ασχοληθεί εκτενώς και επανειλημμένα. Ειδικά στην περίπτωση της Λέρου, αναφερθήκαμε στην... ετσιθελική στάση του δημάρχου Μ. Κόλια να μη συνταχθεί με τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων, των τοπικών αρχών και των δικτύων αλληλεγγύης του νησιού ως προς τη στέγαση προσφύγων στο άδειο κτίριο του ΠΙΚΠΑ («Νέοι ένοικοι στο κολαστήριο;», «Εφ.Συν.», 10/9/2015).

Ο δήμαρχος, για λόγους μη κατανοητούς, που ως «παράπλευρη απώλεια» είχαν την αύξηση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής στο νησί, αρνείται επίμονα τη λύση αυτή, επιμένοντας στην πολυδάπανη επισκευή κτιρίου του παλιού ψυχιατρείου στα Λέπιδα.

Μάλιστα, περίπου δέκα ημέρες πριν, η σύζυγος του δημάρχου μαζί με κάποιος Δανούς εθελοντές ίδρυσαν μια ΜΚΟ για τους πρόσφυγες, με στόχο –μεταξύ άλλων– τη συγκέντρωση χρηματικών πόρων για τη συγκεκριμένη επαναλειτουργία του θλιβερού κτιρίου.


Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 10 Σεπτεμβρίου  
Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 10 Σεπτεμβρίου

 

Ολοι μαζί

Πέρα από το γεγονός ότι είναι αδιανόητο και για τους βαριά ψυχικά ασθενείς που έχουν απομείνει εκεί να έρχονται σε επαφή με οικογένειες προσφύγων, τις οποίες ο δήμαρχος επιθυμεί να μεταφέρει στα Λέπιδα, είναι παράξενο να ιδρύεται μια οργάνωση, όχι για να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους πρόσφυγες, αλλά για να τους μεταφέρει στον χώρο του ψυχιατρείου! Το να συμμετέχει, δε, στη νεοσυσταθείσα ΜΚΟ με τη συγκεκριμένη αυτή κατεύθυνση η σύζυγος του δημάρχου είναι τουλάχιστον περίεργο.

Αλλαξε ο υπουργός...

Στο μεταξύ, το δίκτυο αλληλεγγύης και της διεθνούς πρωτοβουλίας εθελοντών που το πλαισιώνει, απευθύνει με επιστολή προς όλες τις αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία έκκληση για άμεση λειτουργία του χώρου του ΠΙΚΠΑ, που έχει ήδη παραχωρηθεί, με σεβασμό στις επίσημες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αποφάσεις που δεν υλοποιούνται εξαιτίας τεχνητών εμποδίων.

Η επιστολή εστάλη χθες, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας κ. Ζώης, στη δικαιοδοσία του οποίου ήταν τα κοντέινερ της Frontex, υποσχέθηκε μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές στον δήμαρχο, αγνοώντας ακόμα και την αντίθετη απόφαση του επικεφαλής λιμενάρχη, ότι θα πάει τη Frontex στα Λέπιδα και όλα θα γίνουν εκεί!

Σήμερα; Ο υπουργός Ναυτιλίας άλλαξε και είναι γνωστό ότι ο Θοδωρής Δρίτσας κάθε άλλο παρά διακρίνεται για αυθαίρετες και χωρίς διάλογο επιλογές. Το βέβαιο είναι ότι η «ευαίσθητη» στάση του δημάρχου Λέρου, που θέλει να μεταφέρει πάση θυσία στο ψυχιατρείο και μακριά από τον κοινωνικό ιστό τους πρόσφυγες πολέμου, δύσκολα θα βρει σήμερα υποστηρικτές.

Οπως αναφέρουν –μεταξύ άλλων– στην επιστολή-έκκληση οι αλληλέγγυοι των προσφύγων, που πραγματικά εδώ και μήνες παλεύουν στο πλάι αυτών των ανθρώπων, μαζί με τους εθελοντές γιατρούς: «Ο Δήμος Λέρου συστηματικά δημιουργεί εμπόδια στη λειτουργία του ΠΙΚΠΑ, καθυστερώντας την ικανότητά μας να παρέχουμε τις αναγκαίες βασικές υπηρεσίες. Το τοπικό συμβούλιο της πόλης και ο δήμαρχος πιέζουν συστηματικά, προκειμένου να στεγάσουν τους πρόσφυγες στα Λέπιδα, τη στιγμή που είναι ακόμα ενεργό ψυχιατρικό νοσοκομείο με 200 σοβαρά ψυχικά ασθενείς [...].

»Κανένας δεν μπορεί να ξεχνάει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι τα Λέπιδα ήταν τόπος εξορίας, με βαριά κακομεταχείριση των ασθενών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται με την απομάκρυνση και το “κρύψιμο” και των προσφύγων από τον κοινωνικό ιστό και την πρόσβαση στην περίθαλψη. Ο χώρος στα Λέπιδα είναι τόσο απομονωμένος που θα εμποδίζει και θα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών [...] Ο χρόνος τελειώνει, ενώ ήδη άρχισαν οι δυνατές βροχές. Πρέπει να δράσουμε τώρα».

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά τα υπουργεία Υγείας, Μετανάστευσης και Ναυτιλίας θα δώσουν επιτέλους την τελική ώθηση για να τελειώσει το κτίριο του ΠΙΚΠΑ και να στεγαστούν οι πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου