7.13.2012

Απαράδεκτη η απόφαση για τις συντάξεις των ψυχικώς πασχόντων

αναδημοσίευση από την Αυγή 

Η Φωτ. Σκοπούλη διαβεβαίωσε επίσης χθες αντιπροσωπεία εκπροσώπων των εργαζομένων στους φορείς ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικώς πασχόντων ότι θα ενημερωθεί αρμοδίως για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων και θα ενεργήσει αναλόγως.
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη απόφαση του Μ. Μπόλαρη προβλέπει: "Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καθορίζεται κλιμακωτά ως ακολούθως: Για το τμήμα της σύνταξης μέχρι 500 ευρώ ποσοστό 50%, για το τμήμα της σύνταξης από 500,01 ευρώ μέχρι 700 ευρώ ποσοστό 70%, για το τμήμα της σύνταξης από 700,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%"...
Επίσης, η ίδια απόφαση προβλέπει ότι "τα παρακρατηθέντα ποσά εγγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και διατίθενται για τις ανάγκες των φιλοξενουμένων των μονάδων ψυχικής αποκατάστασης"...
Αυτόν τον απαράδεκτο και ανάλγητο τρόπο βρήκε, λοιπόν, ο πρώην υφυπουργός Προνοίας προκειμένου να... αντισταθμίσει τις δραματικές περικοπές των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 για τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ψυχικώς πασχόντων, περικοπές οι οποίες φθάνουν το 55% σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011!

Ως απαράδεκτη δήλωσε χθες η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Φωτ. Σκοπούλη ότι θεωρεί την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου Υ5β/Γ.Π.οικ.26159 της 14ης Μαρτίου 2012 του πρώην υφυπουργού Προνοίας Μ. Μπόλαρη για τον "Καθορισμό συμμετοχής στη δαπάνη περίθαλψης των φιλοξενούμενων σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες) του νόμου 2716/99 που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου".

Η επιτροπή Τομαρά
Πέρα από τη Φωτ. Σκοπούλη, αρνητική θέση για τις προβλέψεις της απόφασης Μπόλαρη εκφράζει σε σχετική έκθεσή της και η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον Έλεγχο Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2012 και αριθμό πρωτοκόλλου οικ.40, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Ψυχιατρικής Βλ. Τομαράς, τονίζεται ότι οι διατάξεις της απόφασης Μπόλαρη "έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις δεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα και ισχύουν ως εσωτερικό δίκαιο και το κοινοτικό δίκαιο", καθώς, συν τοις άλλοις, οι διατάξεις αυτές επιβάλλουν "παρακράτηση άνισου (κλιμακωτού) ποσοστού επί της σύνταξης την οποία λαμβάνουν (σ.σ.: οι ψυχικώς πάσχοντες φιλοξενούμενοι των δομών) για παροχή όμοιων υπηρεσιών".
Η επιτροπή Τομαρά υπογραμμίζει ακόμη στην απόφασή της ότι "η κλιμακωτή παρακράτηση ποσών της σύνταξής τους παραβιάζει τα δικαιώματά τους" και υπενθυμίζει με νόημα ότι "τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, έχουν συνεισφέρει ήδη μέσω των οριζόντιων περικοπών της σύνταξής τους στα δημόσια βάρη".
Ακόμη, η επιτροπή υπογραμμίζει ότι "η στέρηση της σύνταξής τους παραβιάζει τα περιουσιακά τους δικαιώματα και προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους, καθώς δημιουργεί συνθήκες ασυλιακού τύπου σε οικοτροφεία και ξενώνες".

Οι κοινωνικοί φορείς
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν χθες εκπρόσωποι φορέων που εμπλέκονται στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας, ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγ. Αναργύρων Θοδ. Μεγαλοοικονόμου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση Μπόλαρη "είναι εγκληματικού χαρακτήρα", το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ) Παν. Παπαδόπουλος, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για "απόφαση που μας γυρίζει θεσμικά πίσω στη Λέρο", το μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ - Δαφνί) Ηρ. Γκότσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "οι ψυχικά ασθενείς είναι περιττοί για το σύστημα", ενώ ο Λεων. Σκόρδος, πρόεδρος του σωματείου χρηστών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας "Αυτοεκπροσώπηση", χαρακτήρισε ως κατάπτυστη την επίμαχη απόφαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις του Μ. Κλονιζάκη, εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), και της Δ. Κουτσανέλου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής "Δρομοκαΐτειο", ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βασ. Κατριβάνου προανήγγειλε ότι το κόμμα θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου