9.04.2014

Απολύονται και οι άρρωστοι


ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΝΟΜΙΜΗ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ


Εφαρμόζοντας την εργατική νομοθεσία, ο Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις μόνον κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος έχει πάρει άδεια αναψυχής και όχι σε περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι οι αναρρωτικές. 


Οι αρεοπαγίτες, ακολουθώντας πιστά το νόμο 539/1945 που προβλέπει ότι «η απαγόρευση καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως αφορά μόνο την καταγγελία κατά τη διάρκεια της αδείας αναψυχής και όχι περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι η αναρρωτική», απέρριψαν αγωγή 67χρονου, υπαλλήλου στην «Τραμ» Α.Ε., ο οποίος απολύθηκε κατά τη διάρκεια αναρρωτικής αδείας.
Στο τέλος του 2006, τρία χρόνια μετά την πρόσληψή του ως μηχανολόγου-μηχανικού και ενώ βρισκόταν στις πρώτες ημέρες της αναρρωτικής του αδείας, η εταιρεία κοινοποίησε στον 67χρονο την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του και του κατέβαλε τη σχετική αποζημίωση. Ο απολυμένος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την επαναπρόσληψή του, επικαλούμενος και τον πρόσθετο λόγο ότι του υπολείπονται 100 εργάσιμες ημέρες για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 

Ομως ο ισχυρισμός του αυτός δεν αποδείχθηκε στο δικαστήριο και έτσι τόσο το Εφετείο όσο και ο Αρειος Πάγος έκριναν ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας δεν απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής αδείας του μισθωτού και επομένως η απόλυσή του δεν είναι καταχρηστική. 

Ο 67χρονος είχε προσληφθεί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και μεικτές μηνιαίες αποδοχές 3.500 ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2006 νοσηλεύτηκε για τρεις μέρες σε κρατικό νοσοκομείο λόγω απώλειας συνειδήσεως, αρτηριακής υπέρτασης και απορρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη. Στη μηνιαία άδεια που πήρε, η εταιρεία του κοινοποίησε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, η οποία είχε ληφθεί λίγες μέρες πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. 

Ενώ βρισκόταν στις πρώτες μέρες της αναρρωτικής αδείας του η εταιρεία του κοινοποίησε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και του παρέδωσε δύο τραπεζικές επιταγές με το ποσό της αποζημίωσης. 

Ο 67χρονος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ισχυριζόμενος, μεταξύ των άλλων, ότι όταν απολύθηκε ήθελε 100 εργάσιμες ημέρες για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Γεγονός όμως που δεν είχε γνωστοποιήσει στην εταιρεία του και που δεν μπόρεσε κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης να αποδείξει, ούτε με τον συνολικό αριθμό των ενσήμων του αλλά ούτε και από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου