3.15.2014

Αδιαφορούν για έφηβο αυτιστικό και του στερούν το δικαίωμα στη μόρφωσηΈνα από τα βασικότερα αγαθά, αυτό της μόρφωσης, στερείται ο 15χρονος Γιάννης Μαρτίνος από την Κύθνο, ο οποίος πάσχει από αυτισμό. Ο έφηβος, δεν μπορεί να πάει στο σχολείο, γιατί, όπως καταγγέλεται από τον Δήμο και φορείς του νησιού, δεν έχει διοριστεί εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, στο Γυμνάσιο και Λύκειο. 

"Ο Δήμος Κύθνου και οι μαζικοί φορείς του νησιού μας θεωρούν απαράδεκτο, αντισυνταγματικό, αναχρονιστικό και άκρως ρατσιστικό το μη διορισμό εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής στο Γυμνάσιο Λύκειο Κύθνου", αναφέρεται σε διαμαρτυρία προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. 

Ο 15χρονος μαθητής Γιάννης Μαρτίνος, ο οποίος παρουσιάζει αυτισμό, και μέχρι την έκτη Δημοτικού φοιτούσε κανονικά με τη βοήθεια εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής, θα έπρεπε να φοιτά από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο Γυμνάσιο Κύθνου και στη συγκεκριμένα στην πρώτη τάξη. 

"Πάρα ταύτα το υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής καταστρατηγώντας Σύνταγμα και Νόμους, αποδεικνύουν περίτρανα πως η ειδική αγωγή δεν είναι προτεραιότητα τους και δεν έχούν διορίσει ακόμα εκπαιδευτικό που θα αναλάβει τη μόρφωσή του", σημειώνουν στη διαμαρτυρία τους, ο Δήμος Κύθνου και οι υπόλοιποι φορείς.

"Διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο, για την απαράδεκτη καθυστέρηση που υπάρχει στην τοποθέτησης εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής στην Κύθνο. Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι παρόμοιας αντιμετώπισης τυγχάνει και η αδελφή του, η οποία φοιτά στο Νηπιαγωγείο Δρυοπίδας, χωρίς την παρουσία Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής. Δεν είναι δυνατόν τη σημερινή εποχή, η οικογένεια αυτών των παιδιών, βιώνοντας καθημερινά πολλαπλάσιες  τις δυσκολίες και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να πραγματοποιεί συνεχή ταξίδια στην Αθήνα για την εκπαίδευση-υποστήριξη των παιδιών της.

Διαμαρτυρόμαστε συλλογικά διότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαίωματων του Ανθρώπου τα παιδιά με αυτισμό πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Νομοθεσία  9/5/1996 των ατόμων με αυτισμό).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση καταστρατηγείται: το Δικαίωμα των ατόμων με αυτισμό για προσιτή και κατάλληλη εκπαίδευση. Το Δικαίωμα των ατόμων με αυτισμό για εφόδια, βοήθεια και κρατικές υπηρεσίες στήριξης που τους είναι απαραίτητες, ώστε να έχουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Το Δικαίωμα των ατόμων με αυτισμό για κατάλληλη ενημέρωση και φροντίδα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική τους υγεία", αναφέρει επίσης η διαμαρτυρία προς τον κ. Αρβανιτόπουλο.

αναδημοσίευση από  http://www.koutipandoras.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου