3.28.2014

Αφού το είπε ο Πελοπίδας Καλλίρης, έτσι θα είναι

 

αναδημοσίευση από http://psi-action.blogspot.gr 

 

Λέει λοιπόν ο Πελοπίδας Καλλίρης (Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας) στην Ετήσια Συνάντηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος:

“Τότε (σσ. πριν από ένα χρόνο) το Υπουργείο Υγείας αντιμετώπιζε το σημαντικό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ΑΜΚΕ, των δομών που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με τους εργαζόμενους να παραμένουν επί μακρόν απλήρωτοι και το γενικότερο σύστημα να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, με τελικούς αποδέκτες αυτών των προβλημάτων τους ψυχικά ασθενείς.”

“Σήμερα”, συνεχίζει πιο κάτω ο Πελοπίδας Καλλίρης, “θα πρέπει να σας παρουσιάσουμε το τι κάναμε σε αυτόν τον χρόνο” και αφού μιλάει για το Π.Ε.Δ.Υ. (ξέρετε, τη μεγάλη επιτυχία με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας 1,2) επιστρέφει στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας για να μας θυμίσει μια άλλη μεγάλη επιτυχία: το σύμφωνο Λυκουρέντζου - Andor και να καταλήξει στο εξής απίστευτο:  “...όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΜΚΕ δομών που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, δεν υπάρχει πλέον ΚΑΜΙΑ καθυστέρηση της χρηματοδότησης αυτών από το Υπουργείο Υγείας. Αντίθετα το Υπουργείο έχει προκαταβάλλει τα αναλογούντα ποσά προς αυτές.”

Δηλαδή, όχι μόνο δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ (με κεφαλαία) καθυστέρηση αλλά το υπουργείο πληρώνει και προκαταβολικά!!!

Μετά από αυτά που είπε ο Πελοπίδας Καλλίρης και αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας τι μπορούμε να πούμε όσοι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε (και πάλι)  Α Π Λ Η Ρ Ω Τ Ο Ι  (για μήνες) στις δομές ψυχικής υγείας; Είναι δυνατόν να ξέρουμε εμείς αν έχουμε πληρωθεί και να μην ξέρει ο Γ. Γραμματέας;


ΥΓ 1. Υπενθυμίζω ότι το 2011 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός οικονομικών, είχε περικόψει κατά 45% την (ήδη περικομμένη) επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, για τις οποίες μιλάει σήμερα ο Πελοπίδας Καλλίρης, εγγράφοντας τελικά το ποσό των 36.895.000 ευρώ. Για το 2014 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό μόλις 28.000.000 ευρώ (ΚΑΕ 2544), γεγονός που θα οδηγήσει σε οριστικό αδιέξοδο όλες τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας μετά το 2015 (που λήγει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), αν καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι τότε (με τους γνωστούς τρόπους και εκβιασμούς: μειώσεις προσωπικού -με απολύσεις ή, ακόμα καλύτερα, με εξαναγκασμούς σε παραιτήσεις-, καθυστερήσεις μισθών, παρακρατήσεις συντάξεων των ασθενών ...και ποιος ξέρει τι άλλο θα σκεφτούν). Παρ' όλα αυτά ο Πελοπίδας Καλλίρης κλείνει την ομιλία του λέγοντας: “Πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί επαρκώς”!!!

ΥΓ 2. Για όσους/όσες δεν το κατάλαβαν ολοκληρώθηκε και η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που περιελάμβανε ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία. Η “διαβούλευση” διήρκεσε τόσο όσο χρειαζόταν για να μην την πάρετε είδηση (δεν πιστεύω να ισχυριστεί κανένας ότι δεν έγινε διάλογος). Η επόμενη διαβούλευση αναμένεται να γίνει από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα :)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου