9.20.2012

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης καταγγέλλουν τις ρατσιστικές επιθέσεις





ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.
Τηλ.: 6978741064, 6945833231, 6936828341.   ΦΑΞ: 2265072441, 2273023441.   e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr
                                                                                                        Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας καταδικάζουμε τις κλιμακούμενες ρατσιστικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων και τις φασιστικές ομάδες που πρωτοστατούν σ’ αυτές.
Καταδικάζουμε, επίσης, το παράλληλο πογκρόμ προσαγωγών μεταναστών στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, και τις εμπρηστικές δηλώσεις της για «έκτακτη κατάσταση άμεσου κινδύνου», που έρχονται να ενισχύσουν και να νομιμοποιήσουν ηθικά τον λόγο και τις πρακτικές των ρατσιστικών ομάδων. Η δε πολεμική ιαχή της συγκυβέρνησης για «ανακατάληψη των πόλεων», την στιγμή που ξεπουλάει και τις πόλεις και ολόκληρη την χώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ένα νέο μνημείο υποκρισίας, διαπλοκής και υποτέλειας.
Γιατί η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι, βέβαια, πυκνά σημεία συνάντησης πολλών συνισταμένων, αλλά κυρίως είναι κακόσχημα μνημεία της βίας ενός συστήματος σε αποσύνθεση, που ανάγει την ανασφάλεια, την έλλειψη διεξόδου, τον φόβο, το μίσος και την καταστολή σε εργαλεία άσκησης πολιτικής – κρατικής και παρακρατικής.
Γιατί ενώ οι κατασταλτικές δυνάμεις χτυπούν αλύπητα τους Έλληνες κατοίκους των Σκουριών Χαλκιδικής, που αντιστέκονται στον βιασμό του φυσικού περιβάλλοντός τους από Έλληνες και Καναδούς μεγαλοεπιχειρηματίες, κάποιοι δείχνουν τον μεγαλύτερο εθνικό κίνδυνο στον πάγκο του μετανάστη-μικροπωλητή, που πουλάει την πραμάτεια του για ένα κομμάτι ψωμί.
Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι αντιδράσεις άρρηκτα δεμένες με τις κοινωνικές συνθήκες, που επικρατούν στην χώρα, και την επίσημη κυβερνητική πολιτική, που τροφοδοτεί και αναπαράγει τα φαινόμενα αυτά. Απέναντι στις βάρβαρες και αποπροσανατολιστικές ρατσιστικές επιθέσεις και την κρατική καταστολή κατά των μεταναστών, ο λαός πρέπει άμεσα να αναπτύξει κύμα αλληλεγγύης. Με κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων, απέναντι σε μείζονα κοινά προβλήματα, όπως η 6ήμερη εργασία, το 13ωρο, η σύνταξη στα 67, το μεροκάματο πείνας, η ισοπέδωση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
Η θέση ότι «ο ρατσισμός δεν με αφορά, άρα δεν ασχολούμαι», εκτός από σιωπηρή συνενοχή είναι και αυταπάτη. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι πάντα, ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικών κρίσεων, η συντριβή των δικαιωμάτων ξεκινά με την κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων, στα πρόσωπα των πιο αδύναμων κομματιών των εργαζομένων και της κοινωνίας, πριν γενικευθούν σε όλους όσοι διεκδικούν μιαν αξιοπρεπή ζωή.
Υπάρχει άμεση ανάγκη για:
·         Αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εργαζομένων, ανεξαιρέτως φυλής, χρώματος, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.
  • Αποκάλυψη, σύλληψη και τιμωρία αυτών που οργανώνουν και συμμετέχουν σε ρατσιστικές επιθέσεις.
  • Παύση των αστυνομικών «επιχειρήσεων-σκούπα».
  • Απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου II και στην Σένγκεν, που κρατούν εγκλωβισμένους στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με άλλες χώρες προορισμού. Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν.
  • Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών. Ανθρώπινοι και ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ενταγμένοι στην κοινωνία.
  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που εργάζονται στην χώρα.
·         Παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας σε αυτούς που το δικαιούνται, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στους διωκόμενους από αντιδραστικά καθεστώτα, σε όσους εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξ αιτίας οικολογικών καταστροφών.
Μια χώρα ανεξάρτητη και δημοκρατική είναι πατρίδα περήφανων κι ελεύθερων, όποια κι αν είν’ η καταγωγή τους. Μια χώρα-αποικία, χωρίς μετανάστες, είναι πατρίδα σκυφτών και σκλάβων, «αδιαμφισβήτητης» καταγωγής.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου