Συγκλονισμένος δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από την αυτοκτονία συνταξιούχου, στο Σύνταγμα. και επισημαίνει «πως δεν είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος, καθώς πλέον έχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών», και τόνισε πως «αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για εθνική κατάθλιψη».
Θα ήθελα να επισημάνω ότι το όψιμο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία μας από την πλειονότητα των πολιτικών και ο συνεχής βομβαρδισμός μας για αυτοκτονούντες και απελπισμένους συνανθρώπους από τα ΜΜΕ δεν μου φαίνεται απλώς ως μια εύκολη συνταγή ακροαματικότητας αλλά και ως επικίνδυνη προπαγάνδα τρόμου, που ανακαλεί παιδικούς φόβους και τραύματα και γι’ αυτό τρομακτική, καθηλωτική, και ελλοχεύει ο κίνδυνος για μαζική ταύτιση με λαϊκίστικα ηρωικά πρότυπα.
Η υπερήφανη ως φαίνεται αποχώρηση από τη ζωή του 77 χρόνου Φαρμακοποιού δεν δύναται να διαγνωστεί ως αυτοχειρία λόγω αδυναμίας επιβίωσης ψυχικά ή σωματικά, αλλά μπορεί να θεωρηθεί αλληγορική πράξη απόγνωσης, ως ύστατη κοινωνική διαμαρτυρία, ως ακραία πολιτική ανταρσία.
Ως υπεύθυνη της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς παρακολουθώ προσωπικά επί μια δεκαετία στο πλαίσιο της Γενικής Εφημερίας για όλη την Αττική του Νοσοκομείου (ανά 4 ημέρες ), όλα τα άτομα, που νοσηλεύονται λόγω απόπειρας αυτοκαταστροφής και δεν έχω παρατηρήσει καμιά ιδιαίτερη αλλαγή στο προφίλ τους, πλην μίας μικρής προσαύξησης επί ατόμων με προϋπάρχουσα ψυχοπαθολογία των οικονομικών αιτιάσεων επιπροσθέτως της κυρίας αιτίας για τερματισμό της ζωή τους
Δυστυχώς μέσω της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας δεν συλλέγονται στοιχεία για το ποσοστό των αυτοκτονιών στο γενικό πληθυσμό. Υποθέτω λόγω του θρησκευτικού ταμπού, το οποίο συγχρόνως τις αποτρέπει.
Απορώ, που βρήκε το ποσοστό 41% αύξησης των αυτοκτονιών ο κ. Λοβέρδος.
Όσον αφορά την περιβόητη δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet δεν είναι δημοσίευση επιστημονικού άρθρου, αλλά αλληλογραφία ,που αναφέρεται σε μια μελέτη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων της πρόθεσης αυτοκτονίας ενός τυχαιοποιημένου πληθυσμού 2000 ατόμων το 2009 και το 2011, οπου διαπιστώθηκε μια αύξηση 36% της πρόθεσης αυτοκτονικόητας. Σημειώτεον ότι οι Έλληνες έχουν χαμηλότερες τάσεις αυτοκτονίας σε σχέση με τους βορείους πλουσίους συνανθρώπους μας.
Όταν δεν υπάρχει ψυχοπαθολογία δεν προτάσσουν τους οικονομικούς λόγους αλλά κυρίως λογούς ελευθερίας π.χ Ζάλογγο, Αρκάδι .
Ο Göthe και ο Nietzsche ύμνησαν το ευεργετικό φως του φτωχού νότου και μίλησαν για τη μάχη μεταξύ απολλώνιου και διονυσιακού πνεύματος.
Στη διάρκεια του πολέμου στη Κροατία η (η τέως ασθενής μου στο Μόναχο) Parac μου τηλεφώνησε λέγοντας ότι, αν και το σπίτι της βομβαρδίστηκε, χαίρεται την ηλιόλουστη ημέρα.
Που αποσκοπεί η υπέρ-προβολή του θέματος αυτοκτονία; στο φόβο; στην καθήλωση μας στο καναπέ ;
Στην προσπάθεια διερεύνησης του φαινόμενου αυτού, που εμφανίζεται ως να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας σχεδιάσαμε ένα πρότυπο είδος καταγραφής και αξιολόγησης των εισαγωγών, λόγω απόπειρας αυτοκαταστροφής, το οποίο θα καταστήσει εφικτή την συγκέντρωση δεδομένων και την επιστημονική τεκμηρίωση των συμπερασμάτων.
* Η Μ. Διαλλινά είναι ψυχίατρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου