Κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης του μνημονίου για τους πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις
Το Υπουργείο Υγείας, παρά το πλήθος των αντιδράσεων, προχωρεί στην επικαιροποίηση της παρ.3 του άρθρου 66 του ν. 3984/2011 και σε άμεση εφαρμογή της παρ.9 του άρθρου 30 του ν.4052/2012, σύμφωνα με την οποία οι χρονίως ψυχικά πάσχοντες που νοσηλεύονται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ θα συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουν.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ασθενείς που χρήζουν ειδικής και συνεχούς φροντίδας και οι οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των Ν.Π.Ι.Δ. και Ν.Π.Δ.Δ. που συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα «Ψυχαργώς» θα υποστούν παρακράτηση ποσού από τη σύνταξη την οποία λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα και θα καταβάλλουν «…στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που τους φιλοξενεί…» από το 40% έως και το 80% της σύνταξής τους κλιμακωτά.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση και η απόφαση υλοποίησής της είναι απάνθρωπη και ανήθικη και πρόκειται για ένα από τα μέτρα που οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας της χώρας, μεταφέροντας μέρος του κόστους της δημόσιας υγείας στους ίδιους τους ασθενείς.
Επειδή με την απόφαση αυτή κυριολεκτικά σφετερίζεστε και ληστεύετε ανθρώπους που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Επειδή η απόφασή σας αυτή επιδεινώνει απόλυτα την οικονομική κατάσταση των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις
Επειδή είναι αμφίβολης νομιμότητας και συνταγματικότητας καθώς δεν πρόκειται για καταβολή νοσηλίου, το οποίο προβλέπει ο ν. 2716/1999, αλλά για κατάσχεση περιουσιακού στοιχείου των ασθενών.
Επειδή με την απόφαση αυτή θα δημιουργηθούν λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας δύο ταχυτήτων βάση του ύψους της σύνταξης τους.
Και επειδή η κοινωνική αναλγησία σας δεν έχει όριο και καταλύεται κάθε έννοια κοινωνικού κράτους
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Προτίθεσθε να ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή και να προχωρήσετε σε νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της παρ.9 του άρθρου 30 του ν.4052/2012;
2. Πώς θα εξασφαλίζετε «αποδοχή» από τον χρήστη υπηρεσιών ψυχικής υγείας της παρακράτησης της σύνταξής του;
3. Με ποιους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες πραγματοποιήθηκε διαβούλευση για την απόφαση αυτή αλλά και για τη νομιμότητα της;
Ο ερωτών βουλευτής
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου