12.20.2014

Οι πολιτικές λιτότητας καταστρατήγησαν τα δικαιώματα στην Ελλάδα


Το logo της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-1 
Η Ομοσπονδία διαπιστώνει στον σχεδιασμό των πολιτικών λιτότητας αμέλεια των εμπλεκόμενων μερών και παραβίαση δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου
Έκθεση–κόλαφο για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα σε συνεργασία με την τρόικα και την Ε.Ε. δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH), σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η έκθεση αποδομεί το βασικό επιχείρημα όσων σχεδίασαν και εφάρμοσαν τις πολιτικές λιτότητας, ότι τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως και τα αλληλένδετα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, αποτελούν μια δικαιολογημένη παράπλευρη απώλεια μπροστά στον στόχο της οικονομικής προσαρμογής.

Αντιθέτως, τονίζει, στον σχεδιασμό των πολιτικών υπήρξε αμέλεια των εμπλεκόμενων μερών και παραβίαση δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου, που ορίζουν ότι οποιαδήποτε έκπτωση δικαιωμάτων πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένη και δικαιολογημένη και πως οποιαδήποτε πολιτική οικονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να πλήττει έναν θεμελιώδη πυρήνα δικαιωμάτων των πολιτών, και μάλιστα των πιο αδύνατων, όπως συνέβη στην Ελλάδα.

Η έκθεση επισημαίνει πως οι πολιτικές λιτότητας δεν εφαρμόστηκαν αναλογικά προς όλους, αλλά κυρίως σε βάρος των πιο αδύνατων. Καταλήγει πως υπάρχουν πολιτικές και ενδεχομένως νομικές ευθύνες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου