Μελανό είναι το μοναδικό χρώμα με το οποίο περιγράφει το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης σε εκτενή ανακοίνωσή του τις συνθήκες στις οποίες ζουν περί τους 1.000 ανθρώπους στη δομή της Softex στα Διαβατά.
Μιλώντας για «καταστάσεις που η φαντασία δεν μπορεί να συλλάβει», το ΚΙΑ κάνει λόγο για «αποανθρωποποίηση, ασυλοποίηση και γκέτο» και προειδοποιεί ότι «είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα – είτε από το κρύο είτε από τις απελπισμένες προσπάθειες των προσφύγων να ζεσταθούν με κάποιον τρόπο, ανάβοντας φωτιές σε μαγκάλια ή με γκαζάκια».
Κι αφού παρατηρούν ότι «οι προδιαγεγραμμένοι θάνατοι δεν είναι δυστύχημα – είναι έγκλημα», καθιστούν υπαίτιους όσους «από θέση ευθύνης δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να τους αποσοβήσουν».
Οπως περιγράφουν, «οι πρόσφυγες διαμένουν κάτω από ένα υπόστεγο με σκηνές η μία πάνω στην άλλη. Μέσα στο σκοτάδι και σε πνιγηρή ατμόσφαιρα. Καμία πρόβλεψη για θέρμανση» και με ζεστό νερό για δύο ώρες την ημέρα. Ενα μεγάλο κανάλι «με στάσιμα νερά -εστία μόλυνσης- που περνάει και δίπλα από το ιατρείο του Ερυθρού Σταυρού».
Το ιατρείο, που προσφέρει υπηρεσίες μόνο στο οίκημά του, το λειτουργεί ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός.
Για να πάρουν τα φάρμακά τους όσοι τα χρειάζονται περιμένουν σε ουρά, επειδή υπάρχει ο φόβος της αγοραπωλησίας τους, ενώ το σχόλιο «παγκόσμιο ρεκόρ σφύζουσας υγείας οι πρόσφυγες» αφορά την καταγραφή μόνο… 10 ατόμων ως χρονίως ασθενών.
Οικτρή εικόνα και για το συσσίτιο, όπου «πρόσφυγες στημένοι στην ουρά παίρνουν ένας ένας την πλαστική καραβάνα από το catering…»
Βάλλουν ακόμη εναντίον των ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για «οργανώσεις που στην καλύτερη περίπτωση κάνουν αποσπασματική και πλημμελή διαχείριση του προβλήματος – στη χειρότερη απλά σπαταλιούνται» τα εκατοντάδες εκατομμύρια που παίρνουν.
Το ΚΙΑ ζητά να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στον αστικό ιστό και «τα χρήματα για τις ΜΚΟ να κατευθυνθούν σε δημόσιες δομές και στο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις υγειονομικές και άλλες δημόσιες δομές, κάτι που όχι μόνο θα διασυνδέσει τους πρόσφυγες με την ντόπια κοινωνία, αλλά θα μείνει και παρακαταθήκη αν και όταν με το καλό φύγουν για τους προορισμούς τους».
Από efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου