3.25.2016

Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 24/3/2016


 

Την 21η Μαρτίου 2016 η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ επέστρεψε στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών τέσσερις μήνες μετά την Κατάληψη [goo.gl/Xvnrtv]. Εκεί συναντηθήκαμε με τους/τις συνανάπηρους/ες και συνομιλήσαμε με το προσωπικό καθώς και με τον πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Λαζαρόπουλο. Ταυτόχρονα ακτιβιστές και ακτιβίστριες της κίνησής μας επισκέφθηκαν το ΚΑΑΠ Βούλας, στο οποίο έχουν μεταφερθεί από τις 7 Μαρτίου 2016 τα δύο ανήλικα άτομα από τα Λεχαινά [goo.gl/HOUZdL]. 

Στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών διαπιστώσαμε βελτίωση στα θέματα καθαριότητας και υγιεινής των ωφελούμενων ατόμων με αναπηρία που διαμένουν εκεί. Η μηχανική καθήλωση και η χρήση κλουβιών όμως παραμένουν ως πρακτική, κάτι που σταδιακά οφείλει να τερματιστεί. Στην 3ωρη συνάντηση με τον πρόεδρο Λαζαρόπουλο διαπιστώσαμε σύγκλιση απόψεων, περιμένουμε όμως την πρακτική εφαρμογή τους. 


Το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη του 2014 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ορίζει τις διαδικασίες αποϊδρυματοποίησης, αποκατάστασης και επανένταξης των παιδιών/ενηλίκων που διαβιούν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές κλειστής φροντίδας στη χώρα μας. Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου αλλά και η μεταστροφή των στερεοτυπικών και παγιωμένων απόψεων/αντιλήψεων της κοινωνίας μας αλλά και των εργαζομένων στα κλειστού τύπου ιδρύματα οφείλουν να αποτελέσουν επίσης προτεραιότητα για εκείνες και εκείνους που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο βασανισμός των αναπήρων, οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης αλλά και ο θάνατος εγκλείστων με αναπηρία καταδεικνύουν τη σοβαρότητα με την οποία οφείλουμε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση των κλειστών ιδρυμάτων στη χώρα. Η αποϊδρυματοποίηση αποτελεί μονόδρομο ώστε η κοινωνική κατασκευή των εντειχισμένων αναπήρων σε κολαστήρια/γκέτο μακριά από την κοινωνία να αποτελέσει παρελθόν. 

Στην επίσκεψή μας στο ΚΑΑΠ Βούλας αντιμετωπίσαμε την εχθρική και προσβλητική στάση του διοικητικού προσωπικού καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού, απαξιώνοντας τον ακτιβιστικό ρόλο των ανάπηρων διεκδικητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε πλήρη αντίθεση με τους διεθνείς φορείς που αναφέρουν στις εκθέσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση τα αδιάσειστα στοιχεία που προσκομίσαμε, οι του ΚΑΑΠ Βούλας και σε ρόλο χωροφύλακα προπηλάκισαν τα μέλη της Kίνησής μας κατά τη διάρκεια της 3ης επίσκεψής μας. 

Διευκρινίζουμε προς κάθε κατεύθυνση σε υπευθύνους/ες αλλά και σε ανεύθυνους/ες πως την άδεια εισόδου στο ΚΑΑΠ Βούλας δεν τη ζητάμε αλλά την απαιτούμε με όρους αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Οι ζωές των συναναπήρων μας δεν διαπραγματεύονται μέσα από ιατροκεντρικές και ξεπερασμένες πρακτικές ούτε και από μικροαστικές και συντεχνιακές λογικές. Το «τίποτα για εμάς δίχως εμάς» γίνεται πράξη από τους/τις χειραφετημένους/ες και ακηδεμόνευτους/ες ανάπηρους/ες, δίχως επίκληση σε προγράμματα Ευρωπαϊκής προέλευσης. Απαιτούμε αμέσως, από τους φέροντες την πολιτική ευθύνη, την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο ΚΑΑΠ Βούλας, ώστε με συνυπευθυνότητα να συνεισφέρουμε σε πρακτικά και θεωρητικά πλαίσια με επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Ο αγώνας συνεχίζεται. 

ΚΙΝΗΣΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου