3.30.2013

Ψυχική Υγεία: Εργαζόμενοι και λήπτες υπηρεσιών όμηροι υπουργείου και εργοδοτών


 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΗΠΤΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ


Αφού το ΥΥΚΑ έδωσε το προηγούμενο διάστημα μερικά ψίχουλα στους φορείς, από τα οποία κάποια μας δόθηκαν ως χαρτζιλίκι (εκεί έχουν καταντήσει οι κατά πολύ καθυστερούμενοι μισθοί μας), τώρα νίπτει και πάλι τας χείρας του. Για εμάς που τα χρωστούμενα δεδουλευμένα φτάνουν και τους 8 μισθούς δεν υπάρχουν χρήματα. Ακούμε ξανά υποσχέσεις του υπουργείου -μέσω και των ανακοινώσεων του δικτύου ΑΡΓΩΣ- για χρήματα που ζητήθηκαν, που θα συμφωνηθούν με την επιχορήγηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αλλά για τα οποία ακόμα δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία.ΥΥΚΑ: H κακοδιαχείριση ως άλλοθι για την υποχρηματοδότηση

Το ΥΥΚΑ κατηγορεί τους φορείς για κακοδιαχείριση αλλά εδώ και μήνες, από το καλοκαίρι οι όποιοι έλεγχοι καθυστερούν και κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί. Κάθε φορά όμως που θέλει να τσακίσει κι άλλο τη χρηματοδότηση αναφέρεται στην κακοδιαχείριση. Δεν έχει τιμωρηθεί κανείς υπεύθυνος για τις παράνομες απολύσεις, την αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, την ποιότητα ζωής των ληπτών παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες σωματείων και εργαζόμενων. Οι σωστοί έλεγχοι από το Υπουργείο αποτελούν πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο εφαρμόζει αναδρομικά από 1-1-13 σε όλους τους φορείς το Ενιαίο Μισθολόγιο ρίχνοντας κι άλλο τους μισθούς και κόβοντας σημαντικά επιδόματα(π.χ. μόνο από τα δώρα που καταργούνται χάνονται δύο μισθοί)Εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία

          Το δίκτυο ΑΡΓΩΣ φορτώνει (παραδοσιακά) όλο το πρόβλημα στο Υπουργείο. Το ίδιο όμως δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Κάθε άλλο. Είναι συνυπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση. Ποτέ μέχρι σήμερα και παρά τις καταγγελίες των σωματείων και των εργαζομένων, δεν καταδίκασε δημόσια τις διοικήσεις που αυθαιρετούν εναντίον των εργαζόμενων, αντίθετα τις συγκαλύπτει.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας:

          Η περίπτωση του «Λόγος- Νους»: Η διοίκηση δήλωσε ψευδώς στον ΟΑΕΔ ότι παραιτήθηκαν οικειοθελώς οι εργαζόμενοι που ήταν σε επίσχεση και οι οποίοι...είχαν καταγγείλει τη διοίκηση για μια σειρά αυθαίρετων πρακτικών και για κακοδιαχείριση. Το Υπουργείο μετά από 4 μήνες(!) που γνώριζε τις καταγγελίες έστειλε το ΣΕΥΠ, το οποίο αντί για έλεγχο ζήτησε από τη διοίκηση ένα έγγραφο υπόμνημα σε σχέση με τις καταγγελίες. "Υποψιαζόμαστε" ότι η διοίκηση θα απαντήσει ότι όλα πάνε καλά και πως δεν έχουν καμία σχέση με όσα καταγγέλλονται.

          Η περίπτωση του "Περιβολάκι": Σύμφωνα και με το ίδιο το ΥΥΚΑ, η διοίκηση του Περιβολάκι έκλεισε αυθαίρετα και παράνομα 2 από τις 3 δομές. 43 εργαζόμενοι παραμένουν μέχρι σήμερα μετέωροι, ενώ τα παιδιά και οι οικογένειες τους έμειναν χωρίς τις απαραίτητες γι' αυτούς υπηρεσίες.

Στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης, στην Εταιρία Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη, στο Νέστορα, στον Ξένιο Ζευ, στην Έδρα, στην ΠΕΨΑΕΕ, στην ΕΨΥΜΕ, στην ΑΝΙΜΑ και αλλού συνάδελφοι καταγγέλλουν διοικήσεις που πιέζουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν, ακόμα και απολύουν εργαζόμενους που άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να κάνουν επίσχεση.

Κόντρα στον πόλεμο αυτό υπάρχουν συνάδελφοι σε δομές που εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίσχεση, να καταγγέλλουν και να εκθέτουν την αυθαιρεσία των διοικήσεων και την ατιμωρησία που απολαμβάνουν από το  Υπουργείο. Επίσης, χωρίς καμία αυταπάτη ότι τα δικαστήρια αρκούν για να λυθούν τα προβλήματά μας, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι στην Έδρα δικαιώθηκαν στο δικαστήριο, ενάντια στη διοίκηση, η οποία είχε καταγγείλει την επίσχεσή τους ως παράνομη και καταχρηστική.Νανουρίσματα με κούφιες υποσχέσεις και πάλι

Το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ για να καθησυχάσει μια σημαντική μερίδα εργαζομένων ενίσχυε τις κούφιες υποσχέσεις του ΥΥΚΑ με δικές του. Η ασυνέπεια λόγων και έργων του όμως είναι ξεκάθαρη σε οποίον κοιτάξει από λίγο πιο κοντά.

Πριν ένα μήνα περίπου, στις 21/02*, σε ανακοίνωσή του, το Δίκτυο μιλά για «επιτυχία» του διαλόγου και της πίεσης που άσκησε προς το ΥΥΚΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή η χρηματοδότηση των φορέων μας είχε ουσιαστικά εξασφαλιστεί και έμενε μόνο να "πέσουν οι υπογραφές". Μάλιστα είχαν το θράσος να αφιερώσουν την "επιτυχία" τους στους ασθενείς που χάθηκαν σε Κορυδαλλό και Τρίπολη, θύματα της διάλυσης τους συστήματος Ψυχικής Υγείας!

Αυτή η ανακοίνωση καθησύχασε κάποιους συναδέλφους και τους έκανε να ελπίσουν ότι μια λύση είναι επιτέλους κοντά.

Ένα μήνα μετά όμως, σε νέα ανακοίνωση (20/03)*, το Δίκτυο τα παίρνει όλα πίσω. Η «επιτυχία» μετατρέπεται σε «αρχική αισιοδοξία», η οποία και αυτή τελικά διαψεύστηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων. Λες και είναι η πρώτη φορά που το Δίκτυο έρχεται αντιμέτωπο με το ΥΥΚΑ και τις «δεσμεύσεις» του.

Στην πραγματικότητα ήταν μια ακόμα προσπάθεια των εργοδοτών να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν τη δική μας πίεση.Τώρα ζητούν "ενότητα" από αυτούς που διώκανε

Σε νέα ανακοίνωση(27/03)* λένε για νέες προθεσμίες από το ΥΥΚΑ για χρήματα μέρος των οποίων θα δοθεί σε 3-4 μήνες "εφόσον όμως έχουν διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο σύνολο τους". Πάλι υποσχέσεις! Εξηγούμε και λέμε ότι βεβαίως και θέλουμε να έρθουν χρήματα στους φορείς αλλά αμφιβάλουμε τόσο για τη διαφάνεια στη διαχείριση τους όσο και για το αν θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα θυμούνται τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Καλούν να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε διαμαρτυρία έξω από το ΥΥΚΑ δείχνοντας τάχα ότι αγριεύουν. Οι διοικήσεις που απειλούν, απολύουν εργαζόμενους σε επίσχεση, εκβιάζουν, εξαπατούν, μας αφήνουν απλήρωτους ενώ βρίσκουν μαγικά λεφτά για αποζημιώσεις, προσλαμβάνουν συμβασιούχους που χρειάζονται δουλειά στις θέσεις αορίστου χρόνου που κάνουν επίσχεση, μας καλούν να ενωθούμε μαζί τους! Από τη μια προσπαθούν να ξεφορτωθούν όποιον αγωνίζεται, εναντιώνονται στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε ως εργαζόμενοι και από την άλλη μας καλούν σε κοινή συγκέντρωση έξω από το ΥΥΚΑ. Γνωρίζουν τη δύναμη των αριθμών μας και τη δύναμη που έχουν οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις και θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν απέναντι στο ΥΥΚΑ, υπό τον έλεγχό τους όμως.Οι αγώνες μας μονόδρομος

Βιώνουμε φόβο, απογοήτευση αλλά και πρωτόγνωρη οργή. Οι συνθήκες σε πολλές δομές δεν περιγράφονται γιατί το προσωπικό είναι μειωμένο και εξαθλιωμένο και οι ελλείψεις τεράστιες ενώ και η αδιαφορία των υπεύθυνων για τους λήπτες και τις οικογένειές τους είναι πλήρης.

Ως σωματεία έχουμε ξανά και ξανά εξηγήσει ότι τη σημερινή περίοδο χρειάζονται πολύ πιο δραστικές μορφές αγώνα. Μορφές αγώνα με διάρκεια και με συντονισμό με άλλους κλάδους, ιδιαίτερα της υγείας (στο βαθμό που και αυτοί προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις). Χρειάζεται επίσης αγώνας για τη δημοσιοποίηση της κατάστασης στην ψυχική υγεία και για την έκθεση των υπεύθυνων. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα χέρια άλλων. Εργαζόμενοι, λήπτες και οικογένειες να σχεδιάσουμε από κοινού την ψυχική υγεία που έχουμε ανάγκη.

Καλούμε σε ανοιχτό συντονιστικό Ψυχικής Υγείας όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν, που κάνουν επίσχεση και που έχουν απολυθεί, την Τρίτη 2 Απριλίου στο ΕΚΑ ώρα 11.30μμΣ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.(Σωματείο Εργαζόμενων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων)

Σωματείο Εργαζόμενων στο Περιβολάκι
Σωματείο Εργαζόμενων ΠΥΞΙΔΑ


ακολουθούν οι ανακοινώσεις του Δικτύου: 

η πρώτη ανακοίνωση του Δικτύου στις 21/02:

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΝΤΟΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επικαιροποίησης του Συμφώνου Σπίντλα και το νέο Σύμφωνο Ψυχικής Υγείας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. είναι έτοιμο για υπογραφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Γ.Γ. κ. Καλλίρης αποδέχτηκε τις περισσότερες από τις προβλέψεις του Νέου Συμφώνου που είναι προς υπογραφή.
Από τις ίδιες πληροφορίες μας η ΕΕ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει ως το 2015 όλες τις μονάδες ψυχικής υγείας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι: θα υπογράψει 5ετή σύμφωνα με τις ΜΚΟ, θα αποπληρώσει όλα τα χρέη των προηγούμενων ετών και θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας.
Θα σας ενημερώσουμε σύντομα με περισσότερες λεπτομέρειες. Τα έως τώρα νέα επιβεβαιώνουν την συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την βάζουν σε νέα τροχιά χωρίς ή τουλάχιστον με λιγότερα προβλήματα. Πιστεύουμε ότι με την εγγύηση της ΕΕ και τους δικούς μας αγώνες ο στόχος για ποιοτική και αποτελεσματική λειτουργία των μονάδων θα γίνει πραγματικότητα και ότι η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αλλάζει πορεία και οδεύει σταθερά πλέον προς την ολοκλήρωση της.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι το επισφράγισμα της σταθερής στρατηγικής μας στο Δίκτυο για συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία με την ΕΕ και πίεσης προς την ευρωπαϊκή Επιτροπή που θεωρούμε ότι είναι ο εγγυητής και ο βασικός υποστηριχτής της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες πολιτικές ηγεσίες της χώρας.
Προσωπικά θέλω να αφιερώσω όλους τους αγώνες μας για αυτή την επιτυχία στην μνήμη των
αδικοχαμένων ενοίκων του Οικοτροφείου ΑΘΗΝΑ και τον ασθενή του ΨΝΤ που άμεσα ή έμμεσα ήταν θύματα και της υποχρηματοδότησης, γιατί όλοι οι αγώνες μας πρώτο στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των συμπολιτών μας ψυχικά ασθενών.

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης

η ανακοίνωση του Δικτυύου στις 20/03:

Αγαπητοί συνεργάτες,
από την σημερινή μας επίσκεψη στη Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας και στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Υγείας ενημερωθήκαμε ότι:-το υπουργείο Υγείας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για τη διάθεση 20 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, όπως είχαμε ζητήσει τον Δεκέμβρη, και 3.8 εκατ. ευρώ από την παρακράτηση του 2%. Θα αναμένουμε την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών μέσα στην άλλη εβδομάδα.
-ο υπουργός Υγείας δεν δέχτηκε την επιμήκυνση της ασφαλιστικής ενημερότητας των ΝΠΙΔ ως τις 30-6-13, όπως είχαμε ζητήσει ώστε να είναι εφικτή η μη παρακράτηση από το ΙΚΑ των οφειλών μας, λόγω αντίδρασης από το ελεγκτικό συνέδριο.
-το νέο σύμφωνο με την ΕΕ βρίσκεται ακόμα σε φάση διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και δεν έχουμε κανένα νεότερο ούτε για το τελικό κείμενο ούτε για νέο χρονοδιάγραμμα. 
Στο πλαίσιο αυτό και με την τεράστια διόγκωση των χρεών η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου προτείνει:
-την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων
- τη διοργάνωση μιας κινητοποίησης διαμαρτυρίας την επόμενη Πέμπτη 28-3-13 και ώρα 10 π.μ. μπροστά στο Υπουργείο Υγείας ώστε να πιέσουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Ηγεσία του Υπουργείου
-την πραγματοποίηση ολομέλειας του Δικτύου την επόμενη Πέμπτη 28-3-13 και ώρα 2 μ.μ. στον Πολυχώρο του Οικοτροφείου ΕΡΑΤΩ της ΕΨΑΜΥ (Μάρνης 5)
-την πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων με εκπροσώπους των σωματείων και των επιστημονικών οργάνων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων για τη διερεύνηση δυνατοτήτων διοργάνωσης κοινών δράσεων.
-την πραγματοποίηση συνάντησης με τα σωματεία εργαζομένων.
Παρά την αρχική μας αισιοδοξία δυστυχώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η έλλειψη συντονισμού έχει οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις 27-12-12 και όλα τα περιθώρια αντοχής και ανοχής έχουν εξαντληθεί. Τα χρέη των φορέων ξεπερνούν πλέων τα 57 εκατ. ευρώ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από 10 μήνες και οι οφειλές προς τους ιδιοκτήτες των κτιρίων και άλλους προμηθευτές είναι στο κόκκινο για περισσότερο από έτος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου για περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλομένων από το υπουργείο Υγείας αλλά και την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος με την υπογραφή του νέου συμφώνου με την ΕΕ και την επαναχρηματοδότηση των μονάδων.
Για την επιτυχή έκβαση όλων των παραπάνω είναι απαραίτητη η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της επόμενης Πέμπτης 28-3-13 των εξυπηρετούμενων των μονάδων, των οικογενειών τους, των εργαζομένων και των σωματείων τους. Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε όλους να προσπαθήσουμε να έχουμε μια δυναμική και μαζική κινητοποίηση και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο περαιτέρω χρονοτριβών.
Με νεότερες ενημερώσεις θα σας πληροφορήσουμε για τις λεπτομέρειες.
Για τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Αργώ

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής
Ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής
Θεοδωρουλάκης Μενέλαος
Χονδρός Παναγιώτης


η τελευταια ανακοίνωση του Δικτυου στις 26/03:

Αγαπητοί συνεργάτες καλησπέρα,
ενημερωθήκαμε σήμερα από τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής κ. Ζερβό ότι γίνονται προσπάθειες ώστε έως τις 15 Απριλίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες υπογραφής του νέου Συμφώνου με την ΕΕ και να έχει βγει και πρόσκληση για υποβολή τεχνικών δελτίων για την επαναχρηματοδότηση των μονάδων μας. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ θα καλύψει: όλο το 2013, το 2014 και το 2015 και θα γίνει προσπάθεια έως τις 15 Ιουνίου να καταβληθεί το 20% ή 25% της συνολικής χρηματοδότησης ως πρώτη καταβολή που θα είναι περίπου 25-30 εκατ. Ευρώ, εφόσον όμως έχουν διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο σύνολο τους... 
Ο κ. Ζερβός μας τόνισε ότι βάση για την νέα χρηματοδότηση θα είναι το κόστος ανά ασθενή και όχι το κόστος ανά μονάδα. Για την κοστολόγηση έχει ήδη γίνει μια προσπάθεια από την διαχειριστική Αρχή και άμεσα θα μας κοινοποιηθεί για διαβούλευση.
Εκτός από την κοστολόγηση σε επόμενη φάση θα τεθούν σε διαβούλευση τα ποιοτικά κριτήρια, τα σύμφωνα συνεργασίας και το διαχειριστικό πλαίσιο.
Ενημερωθήκαμε σήμερα επίσης ότι ο Γ.Γ. Υγείας κ. Καλλίρης έχει υπογράψει την απόφαση για την ένταξη των εργαζομένων μας στο ενιαίο μισθολόγιο και ότι έφυγε η επιστολή προς το Γενικό Λογιστήριο για τη διάθεση των 20 εκατ. Ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό. 
Για τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Αργώ


Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής
Ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής
Θεοδωρουλάκης Μενέλαος
Χονδρός Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου